ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στα καύσιμα: Έβαλαν κι από την τσέπη οι πρατηριούχοι; Πότε αναμένονται μειώσεις

Αυξήσεις στα καύσιμα: Έβαλαν κι από την τσέπη οι πρατηριούχοι; Πότε αναμένονται μειώσεις

Τερματίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 30 Ιουνίου, ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης στα καύσιμα και από το Σάββατο, 1η Ιουλίου, οι τιμές στα καύσιμα κίνησης αυξήθηκαν κατά 8,3 σεντ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,2 σεντ το λίτρο;

Υπήρξαν, όμως, φαινόμενα όπου οι πρατηριούχοι έβαλαν κι από την… τσέπη τους με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές να ήταν μεγαλύτερες; Θα υπάρξουν οποιεσδήποτε μειώσεις στις τιμές, με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς μειώνονται συνεχώς;

Προς απάντηση των πιο πάνω ερωτημάτων που απασχολούν και τους πολίτες, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνο Καραγιώργη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ερωτηθείς εάν έχουν καταγραφεί φαινόμενα με πρατηριούχους να αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων απ’ ό,τι έπρεπε, ο κ. Καραγιώργης απάντησε αρνητικά. «Δεν καταγράφηκαν φαινόμενα περαιτέρω αύξησης των τιμών απ’ ό,τι έπρεπε. Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων την 1η Ιουλίου σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την προηγούμενη μέρα (σ.σ. Παρασκευή, 30 Ιουνίου), ήταν ακριβώς όσο και το ποσό της αύξησης στον φόρο κατανάλωσης, δηλαδή 8,3 σεντ στα καύσιμα κίνησης και 6,2 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης», εξήγησε.

Κληθείς να πει, εάν θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, ανέφερε πως «αναμένονται κάποιες μειώσεις στα καύσιμα τις επόμενες μέρες με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, μέχρι και τρία σεντ το λίτρο. Συνεπώς, αναμένουμε ότι ένα μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθεί τις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, «με βάση το τελευταίο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τις τιμές καυσίμων, η Κύπρος είναι από τις πιο φθηνές χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, ενώ έχει και την πιο χαμηλή φορολογία πάνω στα καύσιμα».

Ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι η τέταρτη φθηνότερη χώρα στην βενζίνη 95 οκτανίων, η όγδοη φθηνότερη χώρα στο πετρέλαιο κίνησης και η ένατη φθηνότερη χώρα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Οι τιμές πλέον στην Κύπρο έχουν μειωθεί σε τέτοια επίπεδα που δεν δικαιολογείτο η παράταση του μέτρου στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης στα καύσιμα, αφού κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Μάρτιο του 2022», επεσήμανε περαιτέρω ο κ. Καραγιώργης.

Ερωτηθείς, δε, εάν με βάση τις ενδείξεις που έχει ενώπιον της η Υπηρεσία, εκτιμά ότι θα φθάσουμε στο σημείο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να απορροφηθεί πλήρως η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή είπε: «Οι ενδείξεις μέσα στις επόμενες μέρες θα μειωθεί μέχρι τρία σεντ. Ευελπιστούμε ότι θα έχει συνέχεια η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς και κατ’ επέκταση θα μειωθούν περαιτέρω και οι τιμές των καυσίμων και ίσως στο επόμενο διάστημα να απορροφηθεί πλήρως η αύξηση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top