ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέρχεται τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για το e-kalathi – Άρχισαν να κατανοούν την αναγκαιότητά του εργαλείου οι Βουλευτές

Επανέρχεται τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για το e-kalathi – Άρχισαν να κατανοούν την αναγκαιότητά του εργαλείου οι Βουλευτές

Τόπο φαίνεται να έπιασε η επιμονή πρωτίστως του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη, και του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, για την ανάγκη υλοποίησης του e-kalathi.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές άτυπες επαφές με Βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, κατά τη διάρκεια των οποίων επεξηγήθηκαν λεπτομερώς οι πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και μπήκε για την ώρα στον «πάγο» λόγω αντιδράσεων, τόσο από πλευράς Βουλευτών όσο και από πλευράς των ενδιαφερομένων μερών -π.χ. υπεραγορές, Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή, κ.ά.

Σαν αποτέλεσμα των εν λόγω επαφών, φαίνεται πως αρκετοί Βουλευτές άρχισαν να αναθεωρούν τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου, αφού μετά την ενημέρωση που έτυχαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή κατανοήσαν καλύτερα τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, καθώς και τους στόχους του εργαλείου.

Το αποτέλεσμα των επαφών, μάλιστα, ικανοποίησαν πλήρως την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία αναμένει ότι το θέμα θα περιληφθεί στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για συζήτηση στις πρώτες συνεδρίες της εντός Σεπτεμβρίου.

Πάντως, αρμόδια πηγή με την οποία επικοινώνησε το ThemaOnline, ξεκαθάρισε ότι η Υπηρεσία είναι ανοιχτή κι έτοιμη να αποδεχθεί εποικοδομητικές εισηγήσεις για κάποιες πιθανές αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο νομοσχέδιο, χωρίς, ωστόσο, αυτές οι αλλαγές να αλλάζουν είτε τη φιλοσοφία είτε τον σκοπό για τον οποίο προωθείται το e-kalathi.

Πότε θα είναι έτοιμο το εργαλείο

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, ακόμη και εάν το νομοσχέδιο συζητηθεί στις πρώτες συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας τον Σεπτέμβριο και υπάρξει θετική κατάληξη προκειμένου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής είτε εντός Σεπτεμβρίου είτε εντός Οκτωβρίου, το εργαλείο θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία, αφού θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν κάποια μικρά, αλλά σημαντικά βήματα.

Πρώτα και κύρια, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό και να ζητήσει προσφορές για την υλοποίηση της εφαρμογής, ακολούθως θα πρέπει να εξεταστούν οι προσφορές, να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα και να κατακυρωθεί, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο προσφυγής μίας εκ των ενδιαφερόμενων εταιρειών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών σε περίπτωση που η προσφορά της απορριφθεί.

Οι πιο πάνω διαδικασίες, βάσει υπολογισμών, ενδεχομένως να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες ή και περισσότερο. Ως εκ τούτου, το e-kalathi, εάν όλα πάνε καλά, θα είναι στη διάθεση των πολιτών, είτε τέλη του τρέχοντος έτους είτε αρχές του 2024.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα καθυστερήσει λίγο η εφαρμογή του εργαλείου, γιατί θα πρέπει να ετοιμαστεί, να γίνει εύχρηστο και λειτουργικό και να μπορεί να επιτύχει τον σκοπό του, αλλά η αξία του θα είναι η ίδια όποτε κι αν εφαρμοστεί, ασχέτως εάν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις ή όχι. Κι αυτό, γιατί ο βασικός και ο κύριος στόχος του e-kalathi, είναι να μπορούν οι καταναλωτές, ανά πάσα στιγμή, να βλέπουν τις τιμές σε προϊόντα, να τις συγκρίνουν και να επιλέγουν τα πιο συμφέροντα για τους ίδιους προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας πηγή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top