ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη θέλει η Κυβέρνηση - Ποιο το κόστος εγκατάστασης και πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΑΗΚ

Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη θέλει η Κυβέρνηση - Ποιο το κόστος εγκατάστασης και πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΑΗΚ

Στόχο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κάθε στέγη στην Κύπρο, έχει θέσει η Κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται εξετάζει διάφορα σχέδια, όπως η δωρεάν εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών σε ευάλωτους, το κόστος των οποίων θα αποπληρώνεται με μια μικρή χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ.

Το ThemaOnline, με αφορμή τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, για το θέμα το τελευταίο διάστημα, επικοινώνησε τόσο με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, όσο και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνο Καραντώνης, και καταγράφει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα μας η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ξεκαθάρισε αρχικά ότι «ακόμη είμαστε στο στάδιο επεξεργασίας κάποιων σχεδίων», σημειώνοντας την ίδια ώρα πως «προτεραιότητά μας να απεξαρτητοποιηθούμε από τα υγρά καύσιμα και να μεταβούμε στην πράσινη ενέργεια».

Ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος για φωτοβολταϊκά

Ερωτηθείσα εάν καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε καταφατικά, αναφέροντας ότι «κάθε μήνα λαμβάνουμε γύρω στις 2.000 αιτήσεις», ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση γύρω στις 20.000 αιτήσεις.

Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 40.000 φωτοβολταϊκά συστήματα σε αντίστοιχο αριθμό οικιακών υποστατικών.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ εξήγησε ότι μετά την τοποθέτησή τους και τον έλεγχο από πλευράς της Αρχής, τοποθετείται νέος μετρητής ο οποίος καταγράφει την εισαγωγή και την εξαγωγή ενέργειας, δηλαδή τι παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα και τι κατανάλωση γίνεται από το υποστατικό. «Κάθε τέλος του διμήνου καταγράφεται πόση ενέργεια έδωσε το φωτοβολταϊκό και πόση ενέργεια κατανάλωσε το υποστατικό», συμπλήρωσε.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ο χρόνος αναμονής

Όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως «ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, λαμβάνει ένα αριθμό και πληρώνει το τέλος των 250 ευρώ συν ΦΠΑ που περιλαμβάνει τη διαχείριση της αίτησης, την έκδοση των όρων της σύνδεσης, το κόστος επιθεώρησης και την εγκατάσταση του μετρητή συμψηφισμού», προσθέτοντας ότι «η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, με άδεια οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και τίτλο ιδιοκτησίας».

Μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, συνέχισε, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει νέα αίτηση στην ΑΗΚ για επιθεώρηση της εγκατάστασης και μετά τον επιτυχή έλεγχο γίνεται αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή με τον μετρητή συμψηφισμού και υπογράφεται μία σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του υποστατικού (προμηθευτή) με την ΑΗΚ.

Ως προς τον χρόνο αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ είπε ότι έγιναν διάφορες ενέργειες για να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής και εξέτασης των αιτήσεων. Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, η ΑΗΚ προχώρησε στην πρόσληψη επιπρόσθετων υπαλλήλων με σύμβαση, για υποστήριξη της όλης διαδικασίας διαχείρισης και επεξεργασίας των αιτήσεων, ενώ παράλληλα τέθηκαν χρονοδιαγράμματα και έγινε μεταφορά υπαλλήλων από άλλα τμήματα.

Πλέον, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, ο χρόνος αναμονής για επιθεώρηση περιορίστηκε στις τρεις εβδομάδες.

Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ThemaOnline ανέφερε πως, το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος που να καλύπτει τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας, κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως και 7.000 ευρώ, αναλόγως του μεγέθους και της κατοικίας. «Ξεκινά από τις 6.000 ευρώ και αυξάνεται αναλόγως του μεγέθους της κατοικίας», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών είναι αυξημένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ο κ. Καραντώνης αφού απάντησε θετικά, είπε ότι «την τελευταία τετραετία παρατηρείται μία αύξηση του κόστους, η οποία συνδέεται με πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως η αύξηση των ναύλων, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, λόγω και των πληθωριστικών τάσεων και της ενεργειακής κρίσης».

Από την άλλη, υπέδειξε, «είχαμε και μία αύξηση του κόστους ενέργειας κι εκ τούτου ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μειώθηκε αρκετά και πλέον κυμαίνεται γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια».

Ως προς το ενδιαφέρον των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι «σε σχέση με τις χρονιές 2018-2020 το ενδιαφέρον των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχουν αυξηθεί σημαντικά και ιδιαίτερα από 2022 και μετά λόγω και της σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top