ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Αριστοτέλους: «Καθήκον μας ο αγώνας για εντοπισμό όλων των αγνοουμένων»

Άννα Αριστοτέλους: «Καθήκον μας ο αγώνας για εντοπισμό όλων των αγνοουμένων»

Αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να μην ξεχνά και υποχρέωσή της να συνεχίσει τον αγώνα για εντοπισμό όλων των αγνοουμένων μας, δήλωσε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους στον επικήδειο της λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Γιαννάκη Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Κατύδατα, η κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Γιαννάκη Χαραλάμπους, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τους βομβαρδισμούς της 20ης Ιουλίου, στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Στον επικήδειο της λόγο η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, είπε ότι την ημέρα της εισβολής τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία υπερίπταντο της Λευκωσίας, επιτέθηκαν με βόμβες, χωρίς κανένα ενδοιασμό, κατά του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

«Είναι η ημέρα που ο Αττίλας έδειξε το πραγματικό του βάρβαρο πρόσωπο, βομβαρδίζοντας ένα νοσοκομείο, σκορπώντας τον όλεθρο, τον πόνο και την καταστροφή», ανέφερε, τονίζοντας ότι μια από τις βόμβες χτύπησε κεντρικό θάλαμο νοσηλευομένων. Τριάντα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και ενταφιάστηκαν σε κρατήρες οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Γιαννάκης Χαραλάμπους ήταν ένας από τους 33 που έχασαν τη ζωή τους. «Ένα από τα 33 αθώα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας, μα ταυτόχρονα θύμα των συνθηκών της τότε εποχής», είπε η κ. Αριστοτέλους.

Μίλησε για τα όσα "σημάδεψαν το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή. Σύντομο, μα ουσιαστικό και αγνό, όπως την ψυχή του". 

Είπε ότι ο Γιαννάκης και οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους που σκοτώθηκαν, βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο. Τάφηκαν πρόχειρα στους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, χωρίς τελετές και τις νενομισμένες διαδικασίες. Πριν από λίγα χρόνια, συνέχισε, εντοπίστηκε το ακριβές σημείο ταφής τους, και αφού αποφασίσθηκε η εκταφή, με την μέθοδο DNA διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα οστά που εντοπίστηκαν, βρισκόταν και μέρος των λειψάνων του Γιαννάκη Χαραλάμπους.

«Του πεσόντα που κηδεύουμε σήμερα. Του αθώου θύματος της τουρκικής βαρβαρότητας, του θύματος του κοινωνικού αποκλεισμού και των στερεοτύπων, της φοβικής στην διαφορετικότητα σκληρής κοινωνίας. Ο Γιαννάκης μας, αδικήθηκε από την κοινωνία, περιθωριοποιήθηκε από το στίγμα, τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, και έμελλε δυστυχώς, στα 29 του χρόνια, να χάσει τη ζωή του με τον πιο τραγικό τρόπο, στο χώρο όπου βρέθηκε για να λάβει προστασία και φροντίδα», είπε.

Υπογράμμισε ότι ο βίος και η απώλεια του Γιαννάκη Χαραλάμπους καταδεικνύουν στην Πολιτεία τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος σε πολλαπλά επίπεδα.

«Οφείλουμε ως κοινωνία», είπε η κ. Αριστοτέλους, «ένα μεγάλο συγνώμη στον Γιαννάκη για τις αδικίες, την περιθωριοποίηση και την αναλγησία του κράτους, την οποία βίωσε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, από ηλικίας 3 χρονών, μέχρι το τραγικό τέλος του. Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε τη δικαίωση της απώλειάς του».

Δέσμευση και υποχρέωση της Πολιτείας, τόνισε, είναι να προστατεύει όλα τα μέλη της κοινωνίας, αποδεχόμενη τις ιδιαιτερότητές τους, διαφυλάσσοντας τα αυτονόητα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους.

Αναφερόμενη στο δράμα που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων, η κ. Αριστοτέλους τόνισε ότι αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να μην ξεχνά και υποχρέωσή της να συνεχίσει τον αγώνα για εντοπισμό όλων των αγνοουμένων μας.

«Και αυτό πράττουμε. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών και η μόνη παρηγοριά», κατέληξε. 

Να παραδειγματιστούμε από τις αξίες των ηρώων μας είπε ο Υπουργός Μεταφορών

Το μήνυμα ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις αξίες και τα ήθη των ηρώων μας, έστειλε την Κυριακή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο των πεσόντων κατα την τουρκική εισβολή, στην Πάφ.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού.

«Σήμερα μαζευτήκαμε στον Ιερό αυτό Ναό, να θυμηθούμε τους ήρωες μας, να τους τιμήσουμε, να τους μνημονεύσουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης. Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, συνέχισε για να προσθέσει ότι «για εμάς, οι ήρωες μας είναι ένα παράδειγμα για τις αξίες τους και τα ήθη τους, και πως εμείς οι ίδιοι που έχουμε μείνει πίσω πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της χώρας μας».

Εκφωνόντας τον επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Παντελής Σκλιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως πλέον γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, αλλά και τις δυνατότητές μας. Η ισχύς των κρατών, συνέχισε, δεν εξαρτάται ούτε εξαντλείται στον αριθμό ή την εμβέλεια των κανονιών και πυραύλων, και το έλλειμμα ισχύος ισορροπείται από την σταθερή και συνεπή προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως ανέφερε.

Είπε ακόμη πως απαιτείται η ενδυνάμωση και ενεργοποίηση τριών αλληλένδετων συστατικών πυλώνων, της εθνικής κυριαρχίας και της ισχύος των κρατών.

Εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, στον τουρισμό, στην παγκόσμια ναυτιλία, στις υπηρεσίες, στις υποδομές, στο ανώτερο επίπεδο προσόντων, ενδυναμώνουμε τη θέση μας στη μεγάλη οικογένεια των ανεπτυγμένων οικονομιών και κρατών ενισχύοντας και πετυχαίνοντας, παράλληλα τον τρίτο πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης που είναι η κοινωνική συνοχή και ευημερία όλων των συμπολιτών μας, συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης στην Πάφο.

Προτεραιότητα η επανέναρξη νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, είπε η Υπ. Δικαιοσύνης

Η επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. 

Η κ. Προκοπίου μιλούσε το πρωί της Κυριακής στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων του Καλοπαναγιώτη, Νίκου Παπαϊωάννου, Νίκου Κωνσταντίνου, Σάββα Συμεού Χατζησυμεού και Γεώργιου Μαυρομάτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. 

Αρχικά, η Υπουργός σημείωσε ότι «για σχεδόν πενήντα χρόνια δεν κατέστη δυνατή η λύση του Κυπριακού με τρόπο που να δικαιώνει τους ήρωες της πατρίδας μας, τους πρόσφυγές μας και να οδηγήσει στην απαλλαγή της κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι «η επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχει ζητήσει τον διορισμό απεσταλμένων τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πρόθεσή της να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών, η οποία ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας», υπογράμμισε η κ. Προκοπίου.

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που πηγάζουν από τη στάση της τουρκικής πλευράς, εντούτοις έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και τον τερματισμό του απαράδεκτου και αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», επεσήμανε η Υπουργός Δικαιοσύνης. 

«Η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αποτελεί δέσμευση και υποχρέωση προς όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top