ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση επιτοκίων αναμένεται από την ΕΚΤ - Ανοιχτές οι επιλογές για Σεπτέμβρη

Νέα αύξηση επιτοκίων αναμένεται από την ΕΚΤ - Ανοιχτές οι επιλογές για Σεπτέμβρη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για ένατη φορά την Πέμπτη και θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα στοιχεία οικονομικής επιβράδυνσης ωθούν τους λήπτες αποφάσεων προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Πολεμώντας μια ιστορική αύξηση των τιμών, η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα δανειστικά επιτόκια κατά 4% από τον περσινό Ιούλιο και ουσιαστικά υποσχέθηκε ακόμα μία αύξηση 0,25% αυτό τον μήνα.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα των είκοσι χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι πιθανόν να εγκαταλείψει την πρακτική του να προαναγγέλλει την επόμενη κίνησή της, υποσχόμενη, αντ' αυτής, μια προσέγγιση "βασισμένη στα δεδομένα". Αυτό θα αφήσει τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν κατά πόσο θα έρθει ακόμα μία αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή αν ο Ιούλιος θα σηματοδοτήσει το τέλος για την πιο γρήγορη από ποτέ αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ένα είναι σίγουρο, όμως, όπως μεταδίδει το Reuters, το τέλος της αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει γοργά και ο διάλογος επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα χρειαστεί ακόμα μια μικρή αύξηση πριν σταθεροποιηθούν τα επιτόκια, για αρκετό καιρό, όπως αναμένουν κάποιοι.

Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός πέφτει με πολύ αργό ρυθμό και μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να πέσει στον στόχο του 2%, καθώς η αύξηση των τιμών που αρχικά ωθήθηκε από την ενέργεια, έχει εισχωρήσει στην ευρύτερη οικονομία μέσω μεγάλων προσαυξήσεων και τροφοδοτεί το κόστος των υπηρεσιών.

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο μισό από το ψηλότερο σημείο που είχε φτάσει τον Οκτώβριο, η υποκείμενη αύξηση των τιμών που είναι πιο δύσκολο να σπάσει κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά και μπορεί ακόμη και να έχει επιταχυνθεί αυτόν τον μήνα.

Επίσης, το ιστορικό χαμηλό της ανεργίας αυξάνει τον κίνδυνο οι μισθοί να αυξηθούν γρήγορα τα επόμενα χρόνια, καθώς τα συνδικάτα χρησιμοποιούν την αυξημένη διαπραγματευτική τους ισχύ για να ανακτήσουν τα πραγματικά εισοδήματα που χάθηκαν λόγω του πληθωρισμού.

Γι' αυτό πολλοί επενδυτές και αναλυτές βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση τον Σεπτέμβριο και θα σταματήσει μόνο αν τα μισθολογικά δεδομένα του φθινοπώρου φέρουν ανακούφιση.

Τροφοδοτώντας τις φήμες για περαιτέρω αυξήσεις της ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης το κόστος δανεισμού την Τετάρτη και κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω αυστηροποίηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη πιο επίμονες από ό,τι αναμένουν ορισμένοι.

Όμως, η ραγδαία εξασθένηση των οικονομικών προοπτικών θα μετριάσει κάθε επιθετικότητα και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να λάβει επιφυλακτικό τόνο, αφού μια σειρά από στοιχεία τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν ήδη την ανάπτυξη.

Οι δείκτες του επιχειρηματικού κλίματος, των επενδυτών και των καταναλωτών και οι έρευνες για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύουν συνεχιζόμενη επιδείνωση μετά την ύφεση της ευρωζώνης τον περασμένο χειμώνα.

Και με τη μεταποίηση σε βαθιά ύφεση και έναν προηγουμένως ανθεκτικό τομέα υπηρεσιών να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης παρά την πιθανώς πολύ καλή καλοκαιρινή περίοδο διακοπών, είναι δύσκολο να διαφανεί από πού θα προέλθει οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Αυτή η αδυναμία, που επιδεινώθηκε από την απώλεια αγοραστικής δύναμης μετά τη διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό, θα μπορούσε να ωθήσει τις πιέσεις στις τιμές ταχύτερα από ό,τι αναμένουν ορισμένοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic buttonΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top