ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο κέντρο ημέρας για άτομα με άνοια και στην Πάφο - Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Νέο κέντρο ημέρας για άτομα με άνοια και στην Πάφο - Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Δεκαπέντε με δεκαεπτά χιλιάδες άτομα με άνοια υπάρχουν Παγκύπρια σύμφωνα με τον Ευτύχιο Χριστοφίδη, Επιστημονικό Συντονιστή του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη», ο οποίος είπε πως τροχοδρομούνται οι διαδικασίες για την λειτουργία κέντρου ημέρας και στην Πάφο από τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για το έργο και το ρόλο του Συνδέσμου που έγινε σήμερα, Πέμπτη σε ξενοδοχείο της πόλης, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Ιθάκη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, προχωρά σε εκστρατείες πρόληψης για την άνοια, εκπαίδευση των συγγενών – φροντιστών, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία και τα κέντρα ημέρας, μέσω των οποίων προσφέρονται φαρμακευτικές παρεμβάσεις στους ασθενείς με την άνοια.

Η ενημέρωση του κοινού, συνέχισε, γίνεται με διάφορες διαλέξεις και σεμινάρια, με τεστ μνήμης μία φορά τον χρόνο σε υγιή πληθυσμό ώστε να εντοπίζονται τα άτομα που παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες και να παραπέμπονται στους ιατρούς και για να διερευνάται το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή άνοιας ή κατά όχι. Επίσης γίνονται και διάφορες άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Επεσήμανε πως η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η εκπαίδευση των φροντιστών γίνονται με ειδικά σεμινάρια που γίνονται μια φορά τον χρόνο, αλλά και με ατομικές συναντήσεις με τους επαγγελματίες του Συνδέσμου στα κέντρα ημέρας που έχει ο Σύνδεσμος. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε ασθενείς που γίνονται στα κέντρα ημέρας, είναι ουσιαστικά η νοητική ενδυνάμωση που γίνεται στα άτομα με άνοια, εξειδικευμένες δραστηριότητες οι οποίες έχουν σκοπό να δραστηριοποιούν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η σκέψη, η αντίληψη, ο λόγος και με διάφορους επαγγελματίες υγείας που έχουμε στα κέντρα ημέρας όπως ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό νοσηλευτή εργοθεραπευτή, μουσικό και γυμναστή.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ο κάθε επαγγελματίας δραστηριοποιείται εξιδεικευμένα στο αντικείμενο, σε συνδυασμό με μουσική και ελαφριά φυσική δραστηριότητα, γυμναστική προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Ανακοίνωσε ακόμη πως ο Σύνδεσμος λειτουργεί κέντρα ημέρας στη Λεμεσό και στην Λευκωσία και αναμένεται πολύ σύντομα να λειτουργήσει κέντρα ημέρας και στην Πάφο. Αφού έχει εντοπιστεί συγκεκριμένος χώρος, είμαστε σε πολύ προχωρημένες διαδικασίες, είπε ωστόσο ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης του χώρου, για αυτό επί του παρόντος δεν μπορεί να πει οτιδήποτε.

Επεσήμανε επίσης πως οι διακοπές του καλοκαιριού καθυστερούν λίγο τις διαδικασίες ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο ημέρας που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Πάφου.

Είπε ακόμη πως ο Σύνδεσμος για να μπορεί να επιτύχει τους στόχους του συνεργάστηκε ουσιαστικά με διάφορους φορείς, όπως Δήμους, κοινότητες, Πανεπιστήμια, και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, γιατρούς, σχολεία, εθελοντές, κρατικούς φορείς, χορηγούς και εταιρείες. Πρόσθεσε πως στον Σύνδεσμο υπάρχει διαφάνεια, νομιμότητα και εφαρμόζονται οι διαδικασίες σε κάθε επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top