ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός Σεπτεμβρίου σηκώνει μανίκια το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο – Η διαδικασία που θα ακολουθείται για διορισμούς σε Ημικρατικούς

Εντός Σεπτεμβρίου σηκώνει μανίκια το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο – Η διαδικασία που θα ακολουθείται για διορισμούς σε Ημικρατικούς

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα πλήρως έτοιμο για να σηκώσει μανίκια και να πιάσει δουλειά το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρία του.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, κατά την πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα (31/7), έγινε μία πρώτη συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του και διευθετήθηκαν κάποια θέματα διαδικασίας για να μπορέσει το Σώμα να λειτουργήσει και τέθηκαν εσωτερικοί κανονισμοί για να υπάρχει και μία ομοιομορφία στον τρόπο εξέτασης και χειρισμού των διαφόρων αιτήσεων που θα λαμβάνει το Συμβούλιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα συνέλθει, εκ νέου, προς τα τέλη Αυγούστου για να ολοκληρώσει τη συζήτηση αναφορικά με τους εσωτερικούς κανονισμούς και αφότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και καθοριστούν πλήρως οι κανονισμοί λειτουργίας του Συμβουλίου, θα ενημερωθεί σχετικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις, το Συμβούλιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του εντός Σεπτεμβρίου.

Πώς θα λειτουργεί

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αρμόδια πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως, όταν υπάρξουν ανάγκες για διορισμούς σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, θα ενεργοποιείται το Σώμα και θα κινεί όλες τις διαδικασίες για να καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνει για διορισμό.

Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθεί, μόλις προκύψει ανάγκη για διορισμό σε κάποιο Ημικρατικό Οργανισμό, ο αρμόδιος Υπουργός στον οποίο υπάγεται, θα αποτείνεται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και θα καλεί τα μέλη του να καταθέσουν ονόματα υποψηφίων για διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω Ημικρατικού Οργανισμού.

Εν συνεχεία, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα εκδίδει ανακοίνωση ότι δέχεται αιτήσεις από άτομα που θα πληρούν ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όπως εμπειρία, γνώσεις, κ.ά. που θα τεθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις που κενώθηκαν ή θα κενωθούν σε κάποιο Ημικρατικό Οργανισμό.

Οι αιτήσεις πιθανότατα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και για να μπορέσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση, θα πρέπει πρώτα και κύρια να απαντήσει εάν διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο (δεν έχει φυλακισθεί), εάν δεν έχει κηρυχθεί πτωχεύσας, κ.ά.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αρχίσει την εξέταση των αιτήσεων και δεν αποκλείεται, εάν παραστεί ανάγκη, να καλέσει ενώπιον της υποψηφίους για συνεντεύξεις προτού καταλήξει στις εισηγήσεις του.

Το Συμβούλιο αφού ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων και λάβει τις αποφάσεις του, θα προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό τρία ονόματα για κάθε κενή θέση που θα υπάρχει σε Ημικρατικό Οργανισμό, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο αριθμός των ατόμων που θα προτείνονται για κάθε θέση θα είναι δύο.

Ακολούθως ο Υπουργός θα καταθέτει τα ονόματα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει ποιο/ποια από τα προτεινόμενα πρόσωπα θα διορίσει στον Ημικρατικό Οργανισμό για τον οποίο έγιναν οι εισηγήσεις.

Εάν το Υπουργικό Συμβούλιο δεν διορίσει οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που προτείνονται, θα πρέπει κατά τη λήψη της απόφασής του για τους διορισμούς μελών σε Ημικρατικούς Οργανισμούς να εξηγήσει τους λόγους που δεν υιοθέτησε κάποια από τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, τους οποίους μάλιστα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει.

Η σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους:
• Γιώργο Αρέστη, πρώην Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και των υποεπιτροπών του.
• Ελένη Μουζάλα, Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
• Ορέστη Νικήτα, Μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
• Πιερής Μάρκου, Μέλος Συμβουλίου Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών.
• Γιώργο Δημοσθένους, Μέλος Συνδέσμου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
• Πλάτωνα Στυλιανού, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΕΤΕΚ.
• Μαρία Γεωργίου, Μέλος ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.
• Λένια Σαμουήλ, Αφυπηρετήσασα Γενική Διευθύντρια Υπουργείου.

Επίσης, το κάθε Υπουργείο θα ορίζει έναν εκπρόσωπο, ανάλογα με τον Οργανισμό και πού υπάγεται αυτός ο Ημικρατικός Οργανισμός.

Το πιο πάνω είναι σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο αρχικά θα ετοιμάζει ένα κατάλογο, μετά από μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τους 11 Ημικρατικούς Οργανισμούς σε πρώτη φάση, και αφού αξιολογηθεί αυτή η λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα μπορεί ενδεχομένως είτε να διαφοροποιηθεί ή και να διευρυνθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LIVE: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ολονυχτία η μάχη με τις φλόγες – Χωρίς ρεύμα περιοχές

Φόνος στη Λευκωσία: Νεκρός ο 40χρονος Αθανάσιος Κότσλης - Χειροπέδες σε 38χρονο

Όλο και πιο κοντά στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι - Ποια έγγραφα αναμένεται να περιλαμβάνει

Εντός Σεπτεμβρίου σηκώνει μανίκια το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο – Η διαδικασία που θα ακολουθείται για διορισμούς σε Ημικρατικούς

Σε αυτό το κτίριο θα μετακομίσει εντός Σεπτεμβρίου το Υπ. Εργασίας – Το κόστος αγοράς και το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top