ΚΟΣΜΟΣ

Λειτουργεί και πάλι η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν, μετά από τέσσερα χρόνια

Λειτουργεί και πάλι η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν, μετά από τέσσερα χρόνια

Η Βρετανία ξανάνοιξε σήμερα την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, μια εντυπωσιακή ένδειξη του πώς οι σχέσεις της Δύσης με το Ιράν έχουν αλλάξει από τότε που διαδηλωτές λεηλάτησαν την κατοικία του πρεσβευτή και έκαψαν τη βρετανική σημαία πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλι Χάμοντ παρακολούθησε τη βρετανική σημαία να υψώνεται στον ιστό της πρεσβείας στον κήπο του πολυτελούς κτιρίου του 19ου αιώνα ενώ παιζόταν ο εθνικός ύμνος.

"Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί το τέλος μιας φάσης στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και την έναρξη μιας νέας – η οποία πιστεύω δίνει μια υπόσχεση για το καλύτερο", είπε.

Η επίθεση που οδήγησε στο κλείσιμο της πρεσβείας ήταν ένα χαμηλό σημείο στη διπλωματία των δύο χωρών, είπε, αλλά η σχέση βελτιώθηκε "βήμα βήμα" μετά την εκλογή του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί το 2013.

Ο Χάμοντ είπε πως η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και στις έξι παγκόσμιες δυνάμεις αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο.

Η Βρετανία λειτουργούσε χωρίς πρεσβεία αφότου ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στα δύο κυριότερα διπλωματικά συγκροτήματά της στην Τεχεράνη στις 29 Νοεμβρίου 2011. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν τα πορτρέτα βρετανών μοναρχών, πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο και έκλεψαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το σύνθημα "Θάνατος στην Αγγλία" "κοσμεί" ακόμη τις πόρτες που οδηγούν σε μία μεγάλη αίθουσα υποδοχής σε ανάμνηση της επιδρομής.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε χαρακτηρίσει την επίθεση "ντροπή", έκλεισε τη βρετανική πρεσβεία και απέλασε τους διπλωμάτες του Ιράν από το Λονδίνο. Η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο αναμένεται να ανοίξει εκ νέου σήμερα. Και οι δύο πρεσβείες θα λειτουργούν αρχικά σε επίπεδο επιτετραμμένων. Σε μερικούς μήνες θα συμφωνηθεί και η αποστολή πρεσβευτών, είπε ο Χάμοντ.

Ο Χάμοντ είναι μόλις ο δεύτερος βρετανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σάχη. Ο προηγούμενος ήταν ο Τζακ Στρο που επισκέφθηκε την Τεχεράνη το 2003.

Τον Χάμοντ συνοδεύει μία μικρή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των Royal Dutch Shell, Amec Foster Wheeler και Weir Group.

ΠΗΓΗ — www.skai.gr
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top