ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα σκαριά θεραπευτικό πρόγραμμα χρηστών στις Κεντρικές Φυλακές

Στα σκαριά θεραπευτικό πρόγραμμα χρηστών στις Κεντρικές Φυλακές

Με κονδύλι ύψους €600.000 θα ενισχύσει το Υπουργείο Υγείας τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής, Κωνσταντίνος Στυλιανού, αφότου η Αρχή έθεσε ως προτεραιότητα στην Υπουργό Υγείας το ζήτημα της δημιουργίας ολοκληρωμένου θεραπευτικού πλαισίου εντός των Κεντρικών Φυλακών, κάτι το οποίο είναι μία ανάγκη που ιεραρχείται ψηλά και από τη Διεύθυνση των Φυλακών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει θέσει ως προτεραιότητα στην Υπουργό Υγείας το ζήτημα της δημιουργίας ολοκληρωμένου θεραπευτικού πλαισίου εντός των Φυλακών και έχουμε λάβει πολύ ευχάριστα νέα, ότι η Υπουργός έχει εισηγηθεί την αύξηση της κρατικής χορηγίας προς την ΑΑΕΚ για το 2024, ακριβώς για να δούμε πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Στυλιανού στο ΚΥΠΕ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός που προτείνει το Υπουργείο θα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ο κ. Στυλιανού υπογράμμισε ότι η ΑΑΕΚ, σε συνεργασία και με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και με τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, στοχεύει να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμες στα άτομα που κρατούνται στη φυλακή, οι ίδιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και στα άτομα στην κοινότητα, στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

«Σίγουρα οι ευρύτερες αδυναμίες που αντιμετωπίζουν από άποψη στελέχωσης και οι Κεντρικές Φυλακές και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, δημιουργούν προβλήματα και στα υφιστάμενα προγράμματα», ανέφερε ο ίδιος. «Είμαστε σε συνεχή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και υπάρχει καλή θέληση από όλους», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι στόχος είναι να δοθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσες λύσεις στις ανάγκες για θεραπεία των τοξικοεξαρτημένων ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Εξήγησε ότι έχουν συναντήσεις και με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ενώπιον της οποίας τέθηκε και οι σκέψεις που εξετάστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Κεντρικές Φυλακές τον προηγούμενο Ιούνιο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις αδυναμίες που υπάρχουν στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις Κεντρικές Φυλακές, λόγω της έλλειψης μόνιμου ψυχιάτρου από την Ομάδα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση με τη Διεύθυνση των Φυλακών, όπως είπε ο κ. Στυλιανού στο ΚΥΠΕ, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και μία ad hoc επιτροπή που να παρακολουθεί την υλοποίηση όλων των πτυχών της συνεργασίας των δύο πλευρών, τόσο όσον αφορά θεραπευτικό πρόγραμμα, όσο και για την ανταλλαγή πληροφόρησης για το φαινόμενο της χρήσης στις φυλακές.

Ερωτηθείς κατά πόσο το επιπλέον κονδύλι του προϋπολογισμού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός θεραπευτικού προγράμματος στις Φυλακές, ο κ. Στυλιανού απάντησε ότι έχει γίνει μία κοστολόγηση από πλευράς της Αρχής και ότι αυτό το κονδύλι είναι αρκετό «για να κάνουμε πολύ ουσιαστικά πρώτα βήματα», όπως είπε.

Για να δημιουργηθεί θεραπευτική κοινότητα εντός των Φυλακών, θα έπρεπε να κατασκευαστεί ολόκληρη νέα πτέρυγα, με συστήματα ασφαλείας αντίστοιχα των φυλακών, επομένως για κάτι τέτοιο δε θα ήταν αρκετό ένα κονδύλι των €600.000.

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που έχουμε μπροστά μας και είμαστε προσανατολισμένοι να δώσουμε λύσεις πιο άμεσες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις με πολύ μικρό κόστος.

Ο κ. Στυλιανού εξήγησε ότι για να δημιουργηθεί θεραπευτική κοινότητα εντός των Φυλακών, θα έπρεπε να κατασκευαστεί ολόκληρη νέα πτέρυγα, με συστήματα ασφαλείας αντίστοιχα των φυλακών, επομένως για κάτι τέτοιο δε θα ήταν αρκετό ένα κονδύλι των €600.000.

«Αντί να δημιουργηθεί ξεχωριστή πτέρυγα, θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα, το οποίο θα παρακολουθούν όλοι όσοι χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά θα επιστρέφουν στην πτέρυγα τους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αυτό ενδεχομένως να μπορούσε να λύσεις τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Τμήμα Φυλακών, έχει δοθεί έγκριση στην ΑΑΕΚ να προχωρήσει με ανάλυση λυμάτων, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου της χρήσης ουσιών, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, όπως είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

Πολλά κιλά ναρκωτικά και γεμάτο πιστόλι βρήκαν σε οικία - Χειροπέδες σε 34χρονο - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Σύλληψη 29χρονου ενάμιση χρόνο μετά - Συνεχίζει να καταζητείται 30χρονος

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top