ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα προς Ινδία από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Άνοιγμα προς Ινδία από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η πιθανότητα διεύρυνσης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, η οποία ενισχύθηκε ήδη με την προσθήκη των ΗΠΑ.

Ο πιθανός νέος εταίρος της συνεργασίας, ένας από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς παίκτες παγκοσμίως, διευρύνει την όλη προσπάθεια προς την Ασία, κάτι που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την όλη προσπάθεια.

Η πρόθεση για συμπερίληψη και της Ινδίας στο σχηματισμό 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ+HΠΑ), ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ενώπιον των πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της 9ης συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία. Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των τριών έχουν ανθήσει μετά τη σύσταση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την τριμερή συνεργασία σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική διασύνδεση και η καταπολέμηση των πυρκαγιών. Σημείωσε ότι συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος και η Ελλάδα. «Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε τρεις με έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι συζήτησαν μηχανισμούς για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας με άλλες χώες, για παράδειγμα, με την Ινδία, σημειώνοντας ότι ίσως κληθεί ο Πρωθυπουργός της Ινδίας να συμμετάσχει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top