ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκάδες κλήσεις στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα: «Καταγράφουν λίστα με τους εγκλωβισμένους φοιτητές» - Τα παράπονα και οι οδηγίες

Δεκάδες κλήσεις στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα: «Καταγράφουν λίστα με τους εγκλωβισμένους φοιτητές» - Τα παράπονα και οι οδηγίες

Δεκάδες Κύπριοι και κυρίως φοιτητές είναι εγκλωβισμένοι στις πληγείσες και επηρεαζόμενες περιοχές από τις πλημμύρες και την κακοκαιρία Daniel στην Ελλάδα.

Σε προηγούμενο άρθρο του ΤhemaOnline απελπισμένη μητέρα η οποία βρίσκεται στην Καρδίτσα με το παιδί της που φοιτά σε Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στις συνθήκες που βιώνουν, χωρίς ρεύμα, κάποιοι χωρίς προμήθειες καθώς τα μαγαζιά είναι κλειστά. Την ίδια στιγμή που ακούγεται έντονα ότι θα υπάρχει και διακοπή νερού.

«Δεν έχουμε ενημέρωση πως θα φύγουμε από εδώ»

Μάλιστα με παράπονο ανέφερε ότι κανένας από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα δεν επικοινώνησε μαζί τους ως σήμερα ή να ψάξει τους φοιτητές, ενώ όταν η ίδια κάλεσε την Πρεσβεία την ενημέρωσαν ότι «Δεν γνωρίζουν ποιοι φοιτητές βρίσκονται στις περιοχές, όπως επίσης ενημέρωσαν πως ότι πληροφορίες έχουν στη διάθεση τους, τις παραδίδουν στην Πολιτική Προστασία για αξιολόγηση. Είμαστε μόνοι μας σε μια άλλη χώρα και δεν έχουμε ενημέρωση πως θα φύγουμε από εδώ. Κάποιοι φοιτητές δεν έχουν ρεύμα , σε κάποιους μπορεί να έκλεισε και η μπαταρία του κινητού, πως θα επικοινωνήσουν αν βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη ή αν τους τελείωσαν τα τρόφιμα ή το νερό , πως θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις της κακοκαιρίας ή τις οδηγίες από την Πολιτική Προστασία;».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο όμως και εμάς μας άφησαν στο έλεος του Θεού, χωρίς καθοδήγηση, είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και πως να φύγουμε. Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε νερό. Άκουσα ότι υπάρχει ένας Κύπριος που κινδυνεύει σε πλημμυρισμένη περιοχή και έδωσαν εκεί προτεραιότητα, ευτυχώς, αλλά και εμείς χρειαζόμαστε καθοδήγηση, για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Δεκάδες κλήσεις από Κύπριους στην Πρεσβεία για βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline από καλά ενημερωμένη πηγή, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις από Κύπριους, οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες και επηρεαζόμενες περιοχές. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι Κύπριοι επικοινώνησαν μέχρι σήμερα με την Πρεσβεία δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ζωής προς το παρόν, παρά την σοβαρότητα της καταστροφής και της κατάστασης. 

Η ίδια πηγή αναφέρει στο ThemaOnline ότι κάποιοι από τους Κύπριους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές έχουν καταφέρει από μόνοι τους να φύγουν σε άλλες περιοχές με ασφάλεια. Κάποιοι άλλοι Κύπριοι οι οποίοι επικοινώνησαν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλαδα , έδωσαν τα στοιχεία τους και με την σειρά της η Πρεσβεία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, το οποίο  διαχειρίζεται το συντονισμό και την αξιολόγηση της κατάσταση εκτάκτων περιστατικών , λόγω της μεγάλης καταστροφής.

Οπως αναφέρει η πηγή, δίνουν προτεραιότητα σε καταστάσεις επειγόντων περιστατικών όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και όπου γίνονται εκκενώσεις περιοχών.

Δημιουργία Λίστας και οδηγίες

Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ξεκίνησε ήδη την καταγραφή και δημιουργία λίστας των Κύπριων που επικοινωνούν μαζί τους και βρίσκονται εγκλωβισμένοι ή σε επηρεαζόμενες περιοχές. Η Πρεσβεία δεν έχει την ευχέρια να γνωρίζει ποιοι Κύπριοι έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές την εν λόγω περιόδο, για αυτό και η λίστα δημιουργείται με βάση τις κλήσεις που λαμβάνει από τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με την Πρεσβεία.

Σε μια περίπτωση Κύπριοι οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή Καρδίτσας εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το τόπο διαμονής τους , τους δόθηκαν οδηγίες να μεταβούν σε συγκεκριμένο χώρο όπου στήθηκαν σκηνές για την φιλοξενία όσων έχουν απεγκλωβιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να φύγουν από την περιοχή.

Πέρα από την Καρδίτσα, υπάρχουν και Κύπριοι φοιτητές στο Βόλο, οι οποίοι επικοινώνησαν τις πρώτες μέρες της κακοκαιρίας με την Πρεσβεία, οι οποίοι βρίσκονται με ασφάλεια στο χώρο διαμονής τους, καθώς οι καταστροφές στο Βόλο ήταν μικρότερης έκτασης.

Όπως αναφέρει η πηγή, πρόκειται για μια καταστροφή «η οποία δεν έχει προηγούμενο», την ίδια στιγμή οπού οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να αξιολογούν τα τηλεφωνήματα και να ανταποκρίνονται άμεσα στις πιο επείγουσες κλήσεις. Μάλιστα η Πολιτική Προστασία διαθέτει σύστημα εντοπισμού κλήσης , ένα βοηθητικό εργαλείο για διασώσεις και αξιολόγησης κινδύνου, καθώς ο αριθμός κλήσεων που λαμβάνει το Κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου είναι τεράστιος από όλη την Ελλάδα.

Οι Κύπριοι οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα στον αριθμό 0030 210 3734800 ή αν βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη στο 112.

Καλούνται οι Κύπριοι να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και Πολιτικής Προστασίας και να παραμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top