ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Εσωτερικών: Ετοιμάζει ολιστική στεγαστική πολιτική – Τι θα περιλαμβάνει - Πότε αρχίζει η κατεδάφιση προσφυγικών πολυκατοικιών

Υπ. Εσωτερικών: Ετοιμάζει ολιστική στεγαστική πολιτική – Τι θα περιλαμβάνει - Πότε αρχίζει η κατεδάφιση προσφυγικών πολυκατοικιών

Ολιστική στεγαστική πολιτική με συγκεκριμένα σχέδια ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ThemaOnline από το αρμόδιο υπουργείο, η ανακοίνωση της στεγαστικής πολιτικής αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου 2023.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες λύσεις και κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα για παροχή προσιτής στέγης. Μερικά από τα κόνσεπτς που εξετάζονται είναι «ανακαινίζω και ενοικιάζω» που αφορά κυρίως μη ολοκληρωμένες οικοδομές, αξιοποίηση της κρατικής γης για μίσθωση μέχρι και 99 χρόνια καθώς δεν μπορεί να πουληθεί η κρατική γη και «built to rent (χτίζω με σκοπό το ενοίκιο)».

Σύμφωνα με το Υπουργείο για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων υπήρξαν πολλά εμπόδια τα περισσότερα από τα οποία έχουν ξεπεραστεί.

Σχέδιο «κτίΖΩ»: Πότε αναμένονται οι πρώτες κατεδαφίσεις

Μέρος της στεγαστικής πολιτικής, αποτελεί και το σχέδιο «κτίΖΩ». Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Σχεδίου υποβλήθηκαν 180 αιτήσεις από τις 43 πολυκατοικίες, εκ των οποίων οι 8 αφορούν δικαιούχους που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, εξετάστηκαν και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 90 δικαιούχοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση των δικαιούχων με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για την κοινωνικό-οικονομική ευαλωτότητα, με στόχο να παραχωρηθεί επιπρόσθετη οικονομική στήριξη αξιοποιώντας τις δωρεές που δόθηκαν από οργανισμούς/επιχειρήσεις/θεσμούς στο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου. Εξετάστηκαν από τις 20 πολυκατοικίες 28 περιπτώσεις και έχουν αρχίσει οι συναντήσεις με τους δικαιούχους των 23 πολυκατοικιών (περίπου 30 περιπτώσεις).

Σημειώνεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου, προκηρύχθηκε στο eprocurement ο διαγωνισμός για κατεδάφιση των πέντε πολυκατοικιών στον Δήμο Λατσιών (2 στον οικισμό Απόστολος Ανδρέας και 3 στον οικισμό Άγιος Ελευθέριος), οι οποίες έχουν εκκενωθεί πλην 2 διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στον Άγιο Ελευθέριο. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο διαγωνισμός δημοσιεύθυηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προσφορών ορίστηκε η 22α Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα χρειαστούν δύο βδομάδες για αξιολόγηση των προσφορών, προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, κτλ.

Εκτιμάται ότι οι εργασίες κατεδάφισης θα αρχίσουν περί τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι καθυστερήσεις στην κατεδάφιση οφείλονται κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, καθώς οι περισσότερες εργοληπτικές εταιρείες ήταν κλειστές. Διαγωνισμοί για κατεδάφιση θα προκηρύσσονται για τις 20 πολυκατοικίες ανάλογα με τις εκκενώσεις και ανά Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει οριστεί συνάντηση με την πρώτη 16άδα με τους δικαιούχους από τις δύο πολυκατοικίες του Οικισμού Αποστόλου Ανδρέα στα Λατσιά (Οδός Τήνου 1 και 3) για τις 22 Σεπτεμβρίου. Η πολυκατοικία θα ανεγερθεί στο ίδιο τεμάχιο λόγω έλλειψης ελεύθερου χώρου εντός του ίδιου οικισμού και δεδομένου ότι ήταν εξ αρχής αίτημα των δικαιούχων να μην μετακινηθούν σε άλλο οικισμό. Στη συνάντηση οι δικαιούχοι θα κληθούν να υπογράψουν το έντυπο συγκατάθεσης για την κατεδάφιση, να επιλέξουν και να εξουσιοδοτήσουν τριμελή συντονιστική επιτροπή και να επιλέξουν τον Συντονιστή Έργου από τον κατάλογο με τους Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, μέλη του ΕΤΕΚ, που έχει δημοσιευθεί και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΤΠΟ. Εφόσον επιλέξουν τον Συντονιστή, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή τους στην παρουσία του Συντονιστή, όπου θα καθοριστεί το διαμέρισμα που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος (όροφος, αριθμός), ώστε ο Συντονιστής να διαμορφώσει το τελικό αρχιτεκτονικό σχέδιο των διαμερισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και κάποιες ιδιαιτερότητες των δικαιούχων (π.χ. διαμόρφωση εσωτερικών χώρων για διευκόλυνση ΑμεΑ, κοκ). Μαζί με τη συντονιστική επιτροπή, θα προχωρήσουν σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, όπου αρχικά θα κατατεθεί η εφάπαξ χορηγία από το Κράτος και εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης των οικοδομικών εργασιών της νέας πολυκατοικίας, θα καταβληθεί το ποσό της συνεισφοράς από τους δικαιούχους.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top