ΥΓΕΙΑ

Τρόφιμα σύμμαχοι και εχθροί των δοντιών μας

Τρόφιμα σύμμαχοι και εχθροί των δοντιών μας

Είναι γνωστό ότι η καθημερινή φροντίδα και υγιεινή των δοντιών μας αποτελεί την ασπίδα για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της οδοντικής υγείας.

Ωστόσο, η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθότι υπάρχουν τρόφιμα που ασκούν προστατευτική δράση και άλλα που είναι επιβλαβή για τα δόντια. Ας δούμε δύο σημαντικούς «διατροφικούς συμμάχους» και δύο «διατροφικούς εχθρούς» για την υγεία των δοντιών μας:

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη: η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, καθότι η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Όξινα τρόφιμα (ιδίως ροφήματα όπως χυμοί και αναψυκτικά): η υπερβολική κατανάλωσή τους φαίνεται ότι προκαλεί διάβρωση των δοντιών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: εξαιτίας του αυξημένου χρόνου που απαιτείται για τη μάσησή τους, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σάλιου, η οποία δρα προστατευτικά ως προς την εμφάνιση της τερηδόνας.

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό των δοντιών. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με ασβέστιο.

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής φαίνεται επομένως ότι έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία των δοντιών μας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top