ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανές Ερντογάν στον ΟΗΕ, σήμερα τα λέει με Μητσοτάκη

Αμανές Ερντογάν στον ΟΗΕ, σήμερα τα λέει με Μητσοτάκη

Το ραντεβού Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, αναμένουν σε Λευκωσία και Αθήνα για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα των τουρκικών προθέσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, το απόγευμα της Τρίτης, ήταν μια από τα ίδια και κινήθηκε στο γνωστό αφήγημα της Αγκυρας για την ανάγκη αναζήτηση άλλης λύσης πέραν της ομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του κατοχικού μορφώματος στα κατεχόμενα.

«Είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός ότι η λύση αυτή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί στο μοντέλο της Ομοσπονδίας. Γι’ αυτό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ» και να θεσπίσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ερντογάν έστρεψε τα πυρά του και προς τον ΟΗΕ με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα. «Αναμένουμε επίσης από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί να τηρεί σχολαστικά την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η ήδη απαξιωμένη δύναμη να υποστεί και άλλη απώλεια αξιοπιστίας στην Κύπρο», είπε.

Μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση (παρόντος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρέμεινε στην αίθουσα του κτιρίου του ΟΗΕ ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Τούρκος Πρόεδρος) ο Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για τη συνάντηση. Ωστόσο, η προηγηθείσα ομιλία προφανώς δεν δημιούργησε πρόσφορο έδαφος στον Αντόνιο Γκουτέρες για να ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες με τη Ρωσία για την μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αργά απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενωρίτερα θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και την πολιτική επιθυμία που εκφράστηκε από Αθήνα και Αγκυρα για βελτίωση των σχέσεών τους. Η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τον Ερντογάν καθώς κινήθηκε στο συνηθισμένο πλαίσιο των όσων επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια, προφανώς σε μια προσπάθεια να βάλει στο τραπέζι περισσότερες αξιώσεις στη συνέχεια, προκειμένου να ξεφύγει από τις ακραίες θέσεις του. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν θα γίνει δέκτης παρεμβάσεων από θεσμούς και χώρες της Ευρώπης, και γι’ αυτό το λόγο η συζήτηση των ευρωτουρκικών μετατίθεται από τον Οκτώβριο τον Νοέμβριο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για καλύτερη προετοιμασία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top