ΔΙΕΘΝΗ

Η «Neuralink» του Έλον Μασκ θα δοκιμάσει εμφύτευμα εγκεφάλου σε ανθρώπους

Η «Neuralink» του Έλον Μασκ θα δοκιμάσει εμφύτευμα εγκεφάλου σε ανθρώπους

Το πράσινο φως από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνεργάζεται με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης της εταιρίας νευροτεχνολογίας «Neuralink», έλαβε ο πάμπλουτος ιδρυτής της, Έλον Μασκ.

Αυτό σημαίνει ότι, η εταιρεία ξεκινά τη «στρατολόγηση» ασθενών με παράλυση για να δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή: ένα εμφύτευμα εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η διάρκεια των πρώτων κλινικών δοκιμών θα διαρκέσει έξι χρόνια, ωστόσο, η εταιρεία νευροτεχνολογίας απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό των εθελοντών που θα λάβουν μέρος στο πείραμα.

Το Reuters επισημαίνει ότι, η εταιρεία του Μασκ «Neuralink» είναι έτοιμη να ξεκινήσει την «Μελέτη Prime», ζητώντας εθελοντές, κατά προτίμηση, με κινητικά προβλήματα, στον εγκέφαλο των οποίων θα τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα με στόχο να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά τους.

Το εμφύτευμα αυτό στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες.

Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με αυτόν.

Η εταιρεία «Neuralink» υποστηρίζει ότι μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο, αφού τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα.

Την λεπτή αυτή επέμβαση την έχει αναλάβει ένα ρομπότ.

Ο στόχος εμφύτευσης τσιπ στον εγκέφαλο

Στόχος της μελέτης είναι οι εθελοντές ασθενείς να καταφέρουν με την βοήθεια του τσιπ να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.

Σε ανακοίνωσή της που ανέβασε στο διαδίκτυο, η εταιρεία του Mασκ εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση των αρμοδίων αμερικανικών αρχών να δώσουν τις «ευλογίες» τους στο πρωτοποριακό του εγχείρημα του:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε λάβει έγκριση από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης και το πρώτο νοσοκομειακό μας κέντρο για να ξεκινήσουμε την διαδικασία επιλογής για την πρώτη μας κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Η «Μελέτη PRIME» (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) - μια πρωτοποριακή ερευνητική δοκιμή ιατρικής συσκευής για την πλήρως εμφυτεύσιμη, ασύρματη επαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) - έχει ως στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματός μας (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) . Επιπλέον, θέλει να αξιολογήσει την αρχική λειτουργικότητα του υπολογιστή BCI για να μπορέσουν τα άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές μόνο με τη σκέψη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική τοποθέτηση των εξαιρετικά λεπτών και εύκαμπτων νημάτων του εμφυτεύματος N1 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Μόλις τοποθετηθεί, το εμφύτευμα N1 , που είναι αόρατο, θα καταγράφει και θα μεταδίδει ασύρματα τα εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης. Ο αρχικός στόχος του υπολογιστή μας (BCI) είναι να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους».


«Η μελέτη PRIME διεξάγεται στο πλαίσιο της εξαίρεσης για ερευνητικές συσκευές (IDE) που χορηγήθηκε από την FDA τον Μάιο του 2023 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top