ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Το κλειδί του συμβιβασμού για λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα

Α. Νεοφύτου: Το κλειδί του συμβιβασμού για λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα

Το κλειδί του συμβιβασμού για λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία περιορίζεται μόνο σε περιφραστικές τοποθετήσεις υποστήριξης του διαλόγου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας, στο Λιοπέτρι, ο Κ. Νεοφύτου είπε πως "εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ριζώσει ξανά ο κυπριακός ελληνισμός στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την εξεύρεση μιας βιώσιμης και αμοιβαίας αποδεχτής λύσης. Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ισχυρό κεντρικό κράτος, το οποίο θα λειτουργεί ισότιμα και αποτελεσματικά εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αφού ανέφερε ότι «το κλειδί του συμβιβασμού βρίσκεται στην Άγκυρα», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί ακόμη σε καμιά ουσιαστική και χειροπιαστή ενέργεια. Περιορίζεται μόνο σε περιφραστικές τοποθετήσεις υποστήριξης του διαλόγου».

Αυτή είπε «είναι και η δουλειά όλων εμάς και στην Κύπρο και στο εξωτερικό» να φτάσουμε δηλαδή «στο σημείο που η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις και να πιέσουμε και να πείσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ο δρόμος της ειρήνης στην Κύπρο, όχι μόνο για τις κοινότητες της πατρίδας μας, αλλά και για όλους τους λαούς και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι «σήμερα οφείλουμε να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς, που μας ατενίζουν από το πάνθεο των ηρώων, πως δεν θα συμβιβαστούμε με το σιωπηρό ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας. Πως με συνέπεια, πίστη και προσήλωση σε αξίες και αρχές, θα αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, για να οδηγηθούμε σε μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της μοιρασμένης μας πατρίδας και θα επιτρέψει στον κυπριακό ελληνισμό να ξαναριζώσει στα πάτρια εδάφη μας, ένα έντιμο και σωστό συμβιβασμό που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, απαλλαγμένοι από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας, να προοδεύσουμε ενωμένοι και συμφιλιωμένοι».

Έτσι, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «θα διασφαλίσουμε την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και θα διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα, έτσι είναι που δεν θα έχουμε διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία εντός της Κύπρου και έτσι θα απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνάμεις της μικρής μας πατρίδας».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι ήρωες του Αχυρώνα Λιοπετρίου «έδειξαν σ’ εμάς τους μεταγενέστερους, το πόσο βαρύ πρέπει να νοιώθουμε το χρέος και την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας και το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τους εγωισμούς και τις μικρότητες, για να μπορούμε να εκτελούμε το πραγματικό καθήκον μας».

Είπε ότι «απέναντι στους ήρωες μας, όλοι εμείς έχουμε την ευθύνη να μην φανούμε κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων και να  καταλάβουμε ότι το εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς. Με ψυχραιμία και εθνική ευθύνη, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα», είπε, προσθέτοντας πως η πραγματικότητα «είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για να καταλήξουμε σε ένα σωστό και βιώσιμο συμβιβασμό, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για όλους τους πολίτες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top