ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φούλαραν» οι θάλαμοι του Μακάρειου - Ποιος ο λόγος - Γιατί προβληματίζουν οι εισαγωγές βρεφών και νηπίων

«Φούλαραν» οι θάλαμοι του Μακάρειου - Ποιος ο λόγος - Γιατί προβληματίζουν οι εισαγωγές βρεφών και νηπίων

Ασφυκτικά γεμάτοι είναι αυτή την στιγμή οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου, αφού οι εισαγωγές παιδιών έχουν «εκτοξευθεί» τον τελευταίο καιρό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι οι θάλαμοι του Μακάρειου γέμισαν λόγω της αύξησης που παρατηρείται στις εισαγωγές παιδιών.

«Η πληρότητα στο Μακάρειο αυτή την στιγμή αγγίζει το 100%, κάθε μέρα έχουμε διακίνηση στους θαλάμους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον λόγο που παρατηρείται αυτή η αύξηση στις εισαγωγές, ο Δρ. Ηλία εξήγησε ότι ευθύνεται στο άνοιγμα των σχολείων.

«Στα σχολεία μεταδίδονται διάφορες λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών. Το ένα παιδί κολλά το άλλο και μετά η ασθένεια πάει και στην οικογένεια, με αποτέλεσμα να έχουμε εισαγωγές αρκετών μικρών παιδιών (βρέφη και νήπια) τα οποία είναι πιο ευάλωτα επειδή δεν έχουν αναπτύξει καλά το ανοσοποιητικό τους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλία, η αύξηση στις εισαγωγές που παρατηρείται αυτή την στιγμή, ιδιαίτερα στα βρέφη και νήπια, προκαλεί προβληματισμό.

«Παρατηρούμε αυξημένες εισαγωγές σε μια περίοδο που επιδημιολογικά είναι ουδέτερη γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Έχουμε ακόμη ψηλές θερμοκρασίες οπότε φανταστείτε τι αναμένεται να γίνει τον Χειμώνα που περιμένουμε να έχουμε περισσότερα περιστατικά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το πώς αναμένεται να κυλήσει η κατάσταση τον χειμώνα, ο Δρ. Ηλία διαβεβαίωσε ότι δεν εκτιμάται να είναι πιο δύσκολη από τον περσινό χειμώνα, ωστόσο επεσήμανε πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πώς θα συμπεριφερθούν οι επιδημίες που παρατηρούνται κάθε χρόνο τον χειμώνα.

«Για παράδειγμα εξαρτάται αν θα έχουμε επιδημία RSV, που είναι η κύρια αιτία εισαγωγής των μικρών παιδιών στα νοσοκομεία τους χειμερινούς μήνες, αν θα έχουμε γρίπη κτλ.. Επίσης πρέπει να δούμε την κατάσταση και με τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι αβέβαιο πως θα κινηθεί, αλλά δεν θεωρώ ότι θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες», τόνισε.

Περαιτέρω, ο Δρ. Ηλία αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθυσμού της Κύπρου και τις επιπτώσεις που έχει στην πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

«Αυξήθηκε και ο πληθυσμός της Κύπρου, με πολλά από τα παιδιά που νοσηλεύονται να είναι αλλοδαποί. Οι υποδομές μας εδώ στο Μακάρειο είχαν σχεδιαστεί για συγκεκριμένο πληθυσμό, τώρα αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε και έτσι αυξήθηκαν οι ανάγκες. Γίνεται προσπάθεια να μπορέσουμε να νοσηλεύουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδία», επεσήμανε.

Αναφορικά με τα περιστατικά που καταγράφονται αυτή την στιγμή στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι επικρατούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.

«Τώρα επικρατούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και το γαστρεντερικού, αφού περίπου το 40% των παιδιών νοσηλεύονται λόγω αυτών. Αυτή την στιγμή νοσηλεύουμε και 1-2 μικρά παιδιά καθημερινά με κορωνοϊό ωστόσο χωρίς σοβαρές επιπλοκές», ανέφερε, τονίζοντας καταληκτικά ότι καταγράφονται και πολλά άλλα περιστατικά, αφού το Μακάρειο είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Κύπρου και σε αυτό συνεπώς καταλήγουν όλα τα σοβαρά περιστατικά από όλη την Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top