ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Καλεί την Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις πέραν των 40 εκατ. ευρώ σε Ε/κ για απώλεια περιουσιών στα κατεχόμενα

ΣτΕ: Καλεί την Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις πέραν των 40 εκατ. ευρώ σε Ε/κ για απώλεια περιουσιών στα κατεχόμενα

Η εξ' Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει χωρίς καθυστέρηση εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση σε Ελληνοκύπριους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣτΕ, η Επιτροπή Υπουργών «εμμένει σταθερά στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημίωση άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δεκάδες άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, συν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε τόκους».

Κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας συνεδρίασής της για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή εξέδωσε ενδιάμεσο ψήφισμα που αφορά μια ομάδα 33 προσφυγών (Ξενίδης-Αρέστη κατά Τουρκίας).

Οι υποθέσεις, σημειώνει, αφορούν τη συνεχιζόμενη άρνηση πρόσβασης σε περιουσίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προσθέτει ότι κάποιες από τις υποθέσεις αφορούν επίσης την παραβίαση από την Τουρκία του δικαιώματος των αιτούντων για σεβασμό της κατοικίας τους, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Σύμβασης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση στην καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδικάστηκε από το Δικαστήριο όχι μόνο στερεί την αποζημίωση στα μεμονωμένα θύματα αλλά αποτελεί και κατάφωρη ασέβεια των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή προέτρεψε επίσης τις τουρκικές Αρχές να καταβάλουν τη δίκαιη ικανοποίηση μαζί με τους τόκους, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι ορισμένες εκ των υποθέσεων εκκρεμούν από το 2007.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top