ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια +3 μέτωπα που αναμένουν Προεδρική παρέμβαση

Ακρίβεια +3 μέτωπα που αναμένουν Προεδρική παρέμβαση

Αρκετές εκκρεμότητες περιλαμβάνει η ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη θα κληθεί να διαχειριστεί ζητήματα που απαιτούν τη δική του παρέμβαση, κατά τρόπο ώστε να στείλει μηνύματα που να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα και να διασκεδάζουν τις ανησυχίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ο κλοιός της ακρίβειας γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός για την κοινωνία, η οποία δέχεται την έντονη πίεση του πληθωρισμού. Οι μισθοσυντήρητοι, ειδικά οι χαμηλόμισθοι, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, τα καύσιμα, η διατροφή. Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται όσοι έχουν ζουν στο ενοίκιο αλλά και όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις για στέγαση. Η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο το μηνιαίο εισόδημα.

Μπροστά σε αυτή την αρνητική εικόνα, η ανάγκη για κρατική παρέμβαση με ανακουφιστικά μέτρα γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Τα κόμματα ασκούν πίεση για λήψη μέτρων αλλά η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η ανησυχία ότι τα δύσκολα στην οικονομία είναι μπροστά, ένεκα των προβλέψεων για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο σύνολο της ευρωζώνης, υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε αμυντική διάταξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχει παρενέργειες στην κοινωνία, και έδωσε οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επεξεργασία μέτρων ανακούφισης των πολιτών. Τόσον ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, αφήνουν ανοικτό το παράθυρο για λήψη μέτρων, αλλά την ίδια ώρα φροντίζουν να περιορίζουν τον πήχη των προσδοκιών στις δημοσιονομικές δυνατότητες του κρατικού ταμείου. Για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αδιαπραγμάτευτη ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε απειλή για την κυπριακή οικονομία, η οποία βρίσκεται κάτω από το ραντάρ των οίκων αξιολόγησης.

Με φόντο αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να κλείσει κάποια ανοικτά μέτωπα που προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και έχουν αντίκτυπο στον ίδιο προσωπικά.

Μέτωπο 1- Κόντρα στο Υπουργείο Υγείας

Η διελκυστίνδα στα ψηλά δώματα στο χώρο της υγείας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Η κόντρα της Υπουργού Υγείας με τη Γενική διευθύντρια, μπορεί να έχει κοπάσει στη δημόσια σφαίρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί. Ο Πρόεδρος ζήτησε και από τις δύο να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, και αναλόγως θα κινηθεί για να δώσει λύσεις. Οι εξαγγελθείσες δυναμικές αντιδράσεις των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθιστούν το περιβάλλον ακόμη πιο δύσκολο.

Μέτωπο 2- Χλώρακα και Λεμεσός

Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τα επεισόδια στη Λεμεσό και τη Χλώρακα, τα οποία υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να παραδεχθεί αδυναμία προστασίας της σωματικής ακεραιότητας και περιουσίας πολιτών. Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι ο Πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του στη βάση των διαπιστώσεων που καταγράφονται στις εκθέσεις γεγονότων για τα επεισόδια στη Λεμεσό και την Χλώρακα. Αγνωστο παραμένει κατά πόσον οι αποφάσεις θα αγγίζουν μόνον την Αστυνομία ή θα εκτείνονται και σε πολιτικό επίπεδο.

Μέτωπο 3- Οι υπερωρίες της Δόξας Κωμοδρόμου

Προτού κοπάσει ο σάλος για τα επεισόδια σε Λεμεσό και Χλώρακα, η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μια κρίση, που αγγίζει το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών. Η πολιτική αλλά κυρίως η ηθική διάσταση που προσέλαβε το ζήτημα των υπερωριών της αναπληρώτριας Κυβερνητικής εκπροσώπου, Δόξας Κωμοδρόμου, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προτού διογκωθεί περισσότερο. Ο Πρόεδρος έχει αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί η συγκεκριμένη υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, εμφανίζεται αποφασισμένος να την κλείσει με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top