ΔΙΕΘΝΗ

Οι απειλές Τραμπ σε δικαστές και εισαγγελείς, τα σεξουαλικά υπονοούμενα και η δικηγόρος «φύλακας-άγγελος» από το Ιράκ

Οι απειλές Τραμπ σε δικαστές και εισαγγελείς, τα σεξουαλικά υπονοούμενα και η δικηγόρος «φύλακας-άγγελος» από το Ιράκ

«Στοπ» έβαλε ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει σε σόου τη δίκη για υπόθεση απάτης στην οποία είναι κατηγορούμενος. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε στο Truth Social την Τρίτη μία φωτογραφία γυναίκας υπαλλήλου του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ήταν «φίλη» του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικού της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ χαρακτήρισε ντροπιαστική τη φωτογραφία της υπαλλήλου με τον Σούμερ και ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεσή του, αφήνοντας υπονοούμενα για σεξουαλική σχέση.

«Οι προσωπικές επιθέσεις οποιουδήποτε μέλους του δικαστικού προσωπικού μου είναι απαράδεκτες, ακατάλληλες και δεν θα τις ανεχτώ», είπε ο δικαστής. «Θεωρήστε αυτή τη δήλωση ως εντολή που απαγορεύει σε όλα τα μέρη να δημοσιεύουν, να στέλνουν email ή να μιλούν δημόσια για οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού μου», είπε ο Ένγκορον. «Η μη τήρηση αυτού… θα οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις» ξεκαθάρισε ο έμπειρος δικαστής.

Με την πολύκροτη δίκη να διανύει τα πρώτες ημέρες της, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου, πιστεύοντας προφανώς ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

• Μίλησε για «κυνήγι μαγισσών».

• Τα έβαλε με τους δικαστές και τους εισαγγελείς μιλώντας για ρατσισμό.
• Πόσταρε σκίτσο του με τον Ιησού.

Και όλα αυτά εμφανιζόμενος στο δικαστήριο με καλλονή δικηγόρο, χριστιανή από το Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να χάσει τον πύργο που έχει το όνομά του και αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της δύναμής του αν βρεθεί ένοχος για τις κατηγορίες απάτης με τις οποίες είναι αντιμέτωπος σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, έχει απαγγείλει κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε ψευδείς και παραπλανητικές οικονομικές καταστάσεις από το 2011 έως το 2021 με σκοπό να πετύχει συμφωνίες, να λάβει χρηματοδότηση και να αυξήσει την κερδοφορία του κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απέναντί του είναι μια γυναίκα για την οποία ο ίδιος είχε πει τα χειρότερα. Ακόμη και πριν μπει στη δικαστική αίθουσα, ο Τραμπ κατηγόρησε για «ρατσισμό» τη γενική εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

Σε δηλώσεις του πριν αρχίσει η δίκη ο Τραμπ έκανε λόγο για τη «συνέχιση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών». Χαρακτήρισε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του «πρωτοφανώς εξαιρετικά» και αποκάλεσε την Αφροαμερικανή Τζέιμς «ρατσίστρια» και «ανεξέλεγκτη δικαστή».

Από τα πυρά του πρώην προέδρου δεν ξέφυγε ούτε ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον, τον οποίο χαρακτήρισε -σε ανάρτησή του στο Truth Social (το δικό του κοινωνικό δίκτυο)- «παρανοϊκό δικαστή που μισεί τον Τραμπ», ενώ είπε ότι η υπόθεση πέρασε με διαδικασίες fast track από το δικαστικό σύστημα της Νέας Υόρκης με τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Τι αφορούν οι κατηγορίες

Ο Τραμπ κατηγορείται μαζί με δύο από τους γιους του ότι επί χρόνια παρουσίαζαν υπερεκτιμημένη την ακίνητη περιουσία τους από το 2011 ως το 2021, δηλαδή και την περίοδο κατά την οποία ήταν στον Λευκό Οίκο. Αυτή η «υπερτιμιλόγηση» κατά εκατοντάδες εκατ. δολάρια ή ακόμη και κατά δισεκατομμομύρια δολάρια του έδωσε τη δυνατότητα να λαμβάνει καλύτερα δάνεια αφού παρουσίαζε μια περιουσία που μεγαλύτερη από αυτή που είχε.

Ο εισαγγελέας Κέβιν Γουάλας, στην εναρκτήρια δήλωσή του προς το δικαστήριο, υποστήριξε ότι ο Τραμπ κέρδισε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, λέγοντας ψέματα για την αξία της περιουσίας του σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Επί μία δεκαετία, ο επιχειρηματίας παρουσίαζε τα οικονομικά στοιχεία του με «ουσιωδώς ανακριβή τρόπο» ώστε να εξασφαλίζει καλύτερους δανειακούς όρους και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, κερδίζοντας παρανόμως τεράστια ποσά.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ λέει ότι τα δάνεια που έλαβε αποπληρώθηκαν «πλήρως και εντόκως» χωρίς να υποστούν ζημιά οι τράπεζες.

Η δίκη, η οποία δεν έχει ενόρκους, αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες (αν και μάλλον θα τελειώσει πριν από τον Δεκέμβριο) και θα αναλωθεί κατά κύριο λόγο σε τεχνικά θέματα.

Ο Τραμπ δεν κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, αν καταδικαστεί ο Τραμπ και μέλη της οικογένειάς του θα κληθούν να καταβάλουν έως και 240 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Πιθανόν θα χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εμβληματικού Πύργου Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Η ποινή είναι πιθανόν ότι θα φέρει το τέλος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην πόλη όπου αναδείχτηκε επιχειρηματικά.

Η εντυπωσιακή δικηγόρος

Χριστιανή από το Ιράκ, η 39χρονη Αλίνα Χαμπά έχει στενές οικογενειακές σχέσεις με τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατάγεται από οικογένεια Χριστιανών που μετανάστευσε από το Ιράκ τη δεκαετία του 1980 για να αποφύγει τις διώξεις, η ίδια όμως γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Ο πατέρας της, Σαάντ Χαμπά, είναι διακεκριμένος γαστρεντερολόγος με ευρεία αναγνώριση για το έργο του.

Στο παρελθόν η 39χρονη δικηγόρος είχε υπάρξει στέλεχος στον οίκο μόδας Marc Jacobs ενώ σήμερα κατέχει θέση στη νομική εταιρεία Habba Madaio & Associates LLP, με έδρα το Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ, περιοχή στην οποία ο Τραμπ κατέχει ένα κλαμπ με γήπεδο γκολφ.

Στον ιστότοπό της αναφέρει ότι «έχει εμπειρία σε πολλούς τομείς δικαστικών διαφορών», όπως τις εταιρικές διαφορές, την εμπορεία ακινήτων, τις κατασκευές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Έχει αποκαλέσει τις κατηγορίες κατά του Τραμπ «σκευωρία και παρέμβαση στις εκλογές», ενώ για τον πρώην πρόεδρος πιστεύει ότι είναι «ο πιο ηθικός Αμερικανός που γνωρίζω».

Είναι μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ από τον Σεπτέμβριο του 2021, αντικαθιστώντας δικηγόρους που ήταν δίπλα του για χρόνια, όπως ο Μαρκ Κάσοβιτς και ο Τσαρλς Χάρντερ. Η Χαμπά, που δηλώνει «πολύ θρήσκα» Καθολική, είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, ενός γιου εννέα ετών, μιας κόρη επτά ετών και ένας γιος 15 ετών από τον προηγούμενο γάμο του συζύγου της.

Ο Τραμπ πόσταρε εικόνα που τον δείχνει να κάθεται στο δικαστήριο με τον... Ιησού στο πλευρό του

Μια αλλόκοτη εικόνα που τον δείχνει να κάθεται στο δικαστήριο με τον... Ιησού στο πλευρό του αναδημοσίευσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη μέρα της αστικής δίκης του στο Μανχάταν.

Η εικόνα που δείχνει τον Τραμπ να δικάζεται με τον Ιησού στο πλευρό του είχε δημοσιευτεί αρχικά στο Twitter από τον χρήστη Dom Lucre, που έγραφε στη λεζάντα της ανάρτησής του ότι «αυτό είναι το πιο ακριβές σκίτσο από δικαστική αίθουσα» που έχει δει ποτέ, αφού «κανείς δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει τόσο μακριά μόνος του».

Mε πληροφορίες από CNN και New York Post

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top