ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προσπάθεια στη Βουλή για κατάργηση στρεβλώσεων με τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων – Στο προσκήνιο 3 προτάσεις νόμου

Νέα προσπάθεια στη Βουλή για κατάργηση στρεβλώσεων με τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων – Στο προσκήνιο 3 προτάσεις νόμου

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, λαμβάνει από το 2018 δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη, αφότου παραιτήθηκε από το Δημόσιο για αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικού, τα κόμματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τρεις προτάσεις νόμου για κατάργηση των στρεβλώσεων σχετικά με τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων, καθώς και την ταυτόχρονη καταβολή μισθών και συντάξεων.

Οι τρεις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στη Βουλή του 2016, οι δύο από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και η μία από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου.

Η πρώτη πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμου», ώστε να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης των Βουλευτών και των Υπουργών στο εξηκοστό πέμπτο έτος.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου σκοπείται η εισαγωγή σχετικής πρόνοιας, ώστε η καταβολή σύνταξης Βουλευτή και Υπουργού σε πρόσωπο που έχει αναλάβει το αξίωμα του Ευρωβουλευτή να αρχίζει μετά την αποχώρησή του από το εν λόγω αξίωμα, όπως ισχύει και στην περίπτωση του Βουλευτή και του Υπουργού.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για σκοπούς διασφάλισης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης».

Η δεύτερη πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμου», ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, με απώτερο στόχο να αποφευχθούν δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και οποιεσδήποτε στρεβλώσεις με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και παράλληλα να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, προστίθεται στην αιτιολογική έκθεση, «με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που αξιωματούχος ή συνταξιούχος αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση μετά την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, θα λαμβάνει αφενός την πλήρη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται και αφετέρου για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία ή η υπηρεσία αυτού μηνιαίο μισθό, αντιμισθία, αποζημίωση ή χορηγία ύψους χαμηλότερου από το ποσό που θα λάμβανε κατά την ανάληψη του λειτουργήματος, του αξιώματος ή της θέσης, έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα λαμβάνει, προστιθέμενο στη μηνιαία σύνταξή του, να ισούται με το ποσό του μηνιαίου μισθού που κανονικά θα λάμβανε».

Πρόταση και για κατάργηση υφιστάμενης νομοθεσίας

Η τρίτη πρόταση νόμου που επανέρχεται στο προσκήνιο και κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, αποσκοπεί στη θέσπιση νέας νομοθεσίας για την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στους αξιωματούχους του κράτους, ώστε να τερματισθεί η υφιστάμενη στρέβλωση καταβολής σύνταξης και μισθού σε εν ενεργεία αξιωματούχους.

Ταυτόχρονα, προστίθεται στην αιτιολογική έκθεση, επέρχεται συμμόρφωση με την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη είναι περιουσιακό δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος.

Με την ίδια πρόταση νόμου, ακόμη, καθορίζεται η επαγγελματική σύνταξη που κερδήθηκε για υπηρεσία στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαιρείται από τον συμψηφισμό των συντάξεων αξιωματούχου.

Η εξαίρεση αυτή, επισημαίνεται, κρίθηκε επιβεβλημένη λαμβανομένου υπόψη του ότι καταβάλλεται δυνάμει επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων και στις πλείστες των περιπτώσεων κερδήθηκε με μακροχρόνια υπηρεσία στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάντως, σε περίπτωση που η εν λόγω πρόταση νόμου οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφισθεί, αυτόματα θα καταργηθούν και οι «περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμοι του 2011 έως 2013».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top