ΔΙΕΘΝΗ

Politico: Το Ιράν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάφλεξη για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις

Politico: Το Ιράν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάφλεξη για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις

Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά, σύμφωνα με το «Politico», ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης μπορεί να δει «ως μία ευκαιρία» την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Η αναταραχή στο Ισραήλ δίνει στο Ιράν μία τέτοια ευκαιρία», υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δίχως να κατονομάζονται, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναπτύξει περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία επί θητείας Τραμπ, που επικεντρώνονται στην εξόντωση των τρομοκρατών του ISIS με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων σε αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή από το Ιράν καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και τρομοκρατών της Χαμάς κλιμακώνεται σε μια περιοχή που ήδη μύριζε μπαρούτι, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Με βάση το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Τεχεράνη θεωρώντας ότι, ιρανικές ομάδες μισθοφόρων στο Ιράκ και τη Συρία, ή ιρανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή για να επιτεθούν σε αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις δύο χώρες - όπως έκαναν στο παρελθόν, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν επίγνωση των κακόβουλων παραγόντων που μπορεί να επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν τις συγκρούσεις και την αστάθεια στην περιοχή», υποστήριξε ο ταγματάρχης Τζέφρι Καρμάικλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης για την καταπολέμηση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κακόβουλους παράγοντες να μας οδηγήσουν σε δεσμεύσεις που μειώνουν την αποστολή μας», πρόσθεσε.

Αν και ο ίδιος δεν κατονόμασε το Ιράν, είπε χαρακτηριστικά: «Μην κάνετε λάθος, επιφυλασσόμαστε του αναφαίρετου δικαιώματος στην αυτοάμυνα κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε απειλές που θέτουν τις δυνάμεις μας σε κίνδυνο».

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναπτύξει περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, απόφαση που λήφθηκε επί θητείας Τραμπ. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι επικεντρωμένοι στην εξόντωση των τρομοκρατών του Iσλαμικού Κράτους με την βοήθεια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής.

Κι ενώ οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πολεμική αποστολή τους στο Ιράκ το 2021, περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη χώρα για να δίνουν συμβουλές στον ιρακινό στρατό.

Ομάδες μισθοφόρων του Ιράν έχουν επιτεθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και στις δύο χώρες όλα αυτά τα χρόνια, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προειδοποίησε τους εξωτερικούς παράγοντες να μην προσπαθήσουν να διευρύνουν τη σύγκρουση.

«Για οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, ή οποιονδήποτε σκέφτεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αγωνίες που βιώνουν οι πολίτες του Ισραήλ, να προσπαθήσει να διευρύνει αυτή τη σύγκρουση ή να προσπαθήσει να χυθεί περισσότερο αίμα, έxουμε μόνο μια λέξη: «Μην», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης, επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κι ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να βάλει αμερικανική... μπότα στην εμπόλεμη περιοχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις και είπε ότι θα στείλει πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ.

«Η βαρβαρότητα της Χαμάς - αυτής της αιμοσταγούς οργάνωσης - φέρνει στο μυαλό μας τα χειρότερα - το απάνθρωπο πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αυτό είναι τρομοκρατία», τόνισε.

Πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εάν έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, επικαλούμενοι την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο Όστιν διέταξε την ανάπτυξη μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στην επίθεση στο Ισραήλ, εξετάζοντας παράλληλα την αποστολή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή.

Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

Τους τελευταίους μήνες οι Ιρανοί σταμάτησαν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε αυξημένο συναγερμό καθώς βιώνουν μια άλλη σύγκρουση - τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από μέλη της Συριακής Πολιτοφυλακής των Κούρδων που συνεργάζονται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS και τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια αεροπορική εκστρατεία κατά των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, ως απάντηση σε μια τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Αν και η Τουρκία δεν δεσμεύτηκε ότι θα μείνει μακριά από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί πρόσθετα πλήγματα κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε τρίτος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στοχοποιούν αυτό που λένε ότι είναι το PKK και μερικοί από αυτούς τους ηγέτες είναι οι επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που βρίσκονται κοντά μας», είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες Αλλά είναι πρόθυμοι να τους τραυματίσουν».

«Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έχουν δημιουργήσει «χάος» στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας στο ISIS την ευκαιρία να εξαπολύσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο στρατηγός Mazloum Abdi, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σε συνέντευξή του στο POLITICO που συντονίστηκε μέσω WhatsApp για λόγους ασφαλείας.

«Το ISIS αποτελεί επίσης άμεση απειλή για τις κοινές περιπολίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Αυτές οι επιθέσεις εμποδίζουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια, απαιτώντας την διεθνή καταδίκη και την άμεση δράση για την αντιμετώπισή τους», είπε ο Μαζλούμ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top