ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Περιβάλλοντος: Η λύση στη μείωση των απορριμμάτων πρέπει να είναι συλλογική

Επ. Περιβάλλοντος: Η λύση στη μείωση των απορριμμάτων πρέπει να είναι συλλογική

Ο κάθε ένας από εμάς παράγει περίπου 650 κιλά απορριμμάτων τον χρόνο, είπε την Κυριακή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου στην εκδήλωση «Περιβάλλον:Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση Τροφίμων» που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, στην Σκουριώτισσα, σημειώνοντας ότι, η λύση στη μείωση των απορριμμάτων πρέπει να είναι συλλογική και να αφορά τόσο στις μεθόδους παραγωγής όσο και στην κατανάλωση από τον κάθε έναν από εμάς.

Η κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι το περιβάλλον είναι κάτι συγκεκριμένο και μετρήσιμο και, στην περίπτωση της διατροφής «είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την παραγωγή όσο και με την κατανάλωση».

Ανέφερε ότι, ο κάθε ένας από εμάς παράγει περίπου 650 κιλά απορριμμάτων τον χρόνο.

Είπε ότι, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα το πρόγραμμα FUSION 2016, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται κατά μέσο όρο σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο και ότι, τα νοικοκυριά στην Κύπρο παράγουν 48.000 τόνους απόβλητα τροφίμων το χρόνο. Σύμφωνα με την Επίτροπο, η εστίαση και τα εστιατόρια παράγουν 110.504 τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως, ενώ, «η υιοθέτηση πρακτικών μηδενικών απορριμμάτων από 100.000 πολίτες θα σήμαινε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 17.237 τόνους το χρόνο».

Ανέφερε ακόμη ότι, οι εκπομπές από τη διάθεση απορριμμάτων τροφίμων σε ΧΥΤΥ εκτιμώνται σε 119.786.064 κιλά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά έτος και ότι ένα μέσο οικογενειακό όχημα, για να παραγάγει τις ίδιες εκπομπές CO2, πρέπει να διανύσει περίπου 466.093.634 χιλιόμετρα (11.630 γύρους της Γης).

«Με άλλα λόγια, η λύση στη μείωση των απορριμμάτων πρέπει να είναι συλλογική και να αφορά τόσο τις μεθόδους παραγωγής όσο και την κατανάλωση από τον κάθε έναν από εμάς», είπε.

Αναφερόμενη στον τίτλο της Εκδήλωσης - «Περιβάλλον, Βιώσιμη Παραγωγή και κατανάλωση» - είπε ότι σύμφωνα και με τον ορισμό που δίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) η βιώσιμη διατροφή είναι αυτή που έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, από τη στιγμή της παραγωγής μέχρι και την ώρα της κατανάλωσής της.

«Με απλά λόγια, αυτή η διατροφή και αυτός ο τρόπος κατανάλωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα παραδοσιακά αγροδιατροφικά προϊόντα Τροόδους, είναι ταυτισμένος με την μεσογειακή διατροφή, είναι συνώνυμος με τον τρόπο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας αλλά είναι και ταυτισμένος με τις συγκεκριμένες μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και αναγεννητικής γεωργίας», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων που γιορτάζεται αύριο, σημείωσε, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διάλεξαν τη θεματική της εκδήλωσης αυτής, καθώς πέραν από την ανάγκη ανάδειξης της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών και εποχιακών προϊόντων, «στοχεύουμε στο να συμβάλουμε στην συλλογική προσπάθεια για μείωση των οργανικών αποβλήτων» είπε, προσθέτοντας πως αυτή είναι εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top