ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονισμό ΕΕ για ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από Μ. Ανατολή ζητά η Κύπρος

Συντονισμό ΕΕ για ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από Μ. Ανατολή ζητά η Κύπρος

Την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστούν πιθανές νέες ροές προσφύγων ως αποτέλεσμα του πολέμου Χαμάς - Ισραήλ, υπογράμμισε η Κύπρος μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση από την ΕΕ, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ροές προσφύγων προς κράτη μέλη. Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργαστεί και να υποβάλει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της πιθανής κρίσης που θα προκύψει.

Εξέφρασε ακόμα στους ομολόγους του την ανησυχία πως, αν δεν μπορέσουν να συγκρατηθούν οι ροές και να φιλοξενηθούν επαρκώς πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες, η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις, επιπρόσθετες από αυτές που δέχεται εξαιτίας των ροών από τη Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών εξήρε τη σημασία της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων της ΕΕ με περιφερειακούς εταίρους στη βάση αμοιβαία επωφελών πλαισίων συνεργασίας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Πρόσθεσε ότι οι τρίτες χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή γειτονία θα πρέπει να λειτουργούν ως πυλώνες σταθερότητας και εισηγήθηκε όπως ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Frontex και του Λιβάνου καθώς επίσης και της Frontex και της Αιγύπτου.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Ιωάννου είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, Νίνα Γκρέγκορυ, με την οποία συζήτησαν τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τους προβληματισμούς της Κύπρου σε σχέση με τη Συρία λόγω της εγγύτητας της Κύπρου με την περιοχή, και τον βαθμό στον οποίο η Κύπρος επηρεάζεται από τις συνεχείς ροές από Συρία και Λίβανο, χωρίς να έχει στη διάθεσή της εργαλεία για να μπορέσει να τις διαχειριστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την ανάγκη να γίνει εκ νέου συζήτηση αναφορικά με την αξιολόγηση της περιοχής κατά τρόπον ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για στοχευμένες επιστροφές, στον βαθμό που είναι εφαρμόσιμη, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα που υπάρχουν στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, του οποίου η έγκριση είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη από την Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία Σχεδίου Δράσης για την Κύπρο και δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα που είχαν ζητηθεί από τη χώρα. Τόνισε ακόμα την ανάγκη για πρακτική εφαρμογή των όσων καταγράφονται στο σχέδιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top