Ακρίβεια: Συγκράτηση τιμών στα γεωργικά προϊόντα - Αυξήσεις σε χόρτα και ψάρια - Μειώσεις σε είδη υγιεινής - Πίνακες

Ακρίβεια: Συγκράτηση τιμών στα γεωργικά προϊόντα - Αυξήσεις σε χόρτα και ψάρια - Μειώσεις σε είδη υγιεινής - Πίνακες

Αν και αυξάνεται ο πληθωρισμός οι τιμές σε αρκετά προϊόντα στις υπεραγορές παραμένουν οι ίδιες, ενώ αρκετές κατηγορίες παρουσιάζουν και μειώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Σεπτέμβριο 2023, παρότι ο πληθωρισμός συνεχίζει την αυξητική πορεία των προηγούμενων μηνών, φθάνοντας το 4% έναντι 2,6% τον Αύγουστο και 1,5% τον Ιούλιο, και ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων διατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στο ίδιο ψηλό επίπεδο του 9,13% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι τιμές στις 26 από τις 45 κατηγορίες που παρακολουθούνται παρουσιάζουν μειώσεις.

Οι μειώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν κυρίως τη συγκράτηση που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία για τα τρόφιμα κατά το μήνα Σεπτέμβριο έναντι του προηγούμενου μήνα, με αύξηση της τάξης του 0,86% έναντι 1,91%, η οποία οφείλεται στη συγκράτηση των αυξήσεων στα γεωργικά προϊόντα.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα με τους δείκτες τιμών για το μήνα Σεπτέμβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 26 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με κυριότερη στο χαρτί υγείας κατά 18,3%, τις βρεφικές πάνες κατά 3,8%, το φρέσκο κρέας κατά 3,4%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 3,4%, ο κυπριακός καφές κατά 3,1%, οι ντοματοχυμοί/πελτές κατά 2,5%, το πουργούρι κατά 2,7%, τα αυγά κατά 2,2% και οι σερβιέτες υγείας κατά 2%.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα χόρτα κατά 17,5%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 14,3%, τα φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια κατά 4,4% και 4,1% αντίστοιχα, ο κύλινδρος υγραερίου κατά 3,1%, τα μπισκότα κατά 2,4%, το κατεψυγμένο κρέας πανέ κατά 2,4% και άλλα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με την αποτίμηση από την Υπηρεσία, είχε θετική επίδραση στις τιμές και τον πληθωρισμό, εφόσον σε ποσοστό περίπου 77% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο του μηδενικού/μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Δείτε πίνακες ανά κατηγορία προϊόντων εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έρχιουρμαν στον Γκουτέρες με σχέδιο τεσσάρων σημείων – Τι αλλάζει στο Κυπριακό

Έρχιουρμαν στον Γκουτέρες με σχέδιο τεσσάρων σημείων – Τι αλλάζει στο Κυπριακό

Σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και ιδίως το Κυπριακό προέβησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τούφαν Έρχιουρμαν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Έρχιουρμαν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

BEST OF TOTHEMAONLINE