ΥΓΕΙΑ

Κοιμηθήκατε καλά; Από ποια σοβαρή νόσο κινδυνεύουν λιγότερο οι 60ρηδες που «χορταίνουν» ύπνο

Κοιμηθήκατε καλά; Από ποια σοβαρή νόσο κινδυνεύουν λιγότερο οι 60ρηδες που «χορταίνουν» ύπνο

Μόλις 1% μείωση στον βαθύ ύπνο ετησίως στα άτομα άνω των 60 ετών μεταφράζεται σε 27% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Neurology».

Στη μελέτη, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέις, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών Monash και του Ινστιτούτου Turner για τον Εγκέφαλο και την Ψυχική Υγεία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εξετάστηκαν 346 συμμετέχοντες, άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο μελέτες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τις χρονικές περιόδους 1995-1998 και 2001-2003. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο βαθύς ύπνος μειώθηκε σε διάρκεια μεταξύ των δύο μελετών υποδεικνύοντας απώλεια αυτού του σταδίου ύπνου με τη γήρανση. Επίσης, εντόπισαν ότι κάθε ποσοστιαία μείωση στον βαθύ ύπνο ετησίως συσχετίστηκε με 27% αύξηση του κινδύνου άνοιας σε μεταγενέστερη ηλικία. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τους γενετικούς παράγοντες, το κάπνισμα, τη χρήση υπνωτικών, αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών, η συσχέτιση παρέμενε η ίδια.

Τι είναι ο βαθύς ύπνος

Ο βαθύς ύπνος αποτελείται από τρία στάδια και διαρκεί 45- 90 λεπτά στον κύκλο ύπνου. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας περνά από τα στάδια της εγρήγορης, της υψηλής εγκεφαλικής δραστηριότητας και τέλος φτάνει στο βαθύ ύπνο. Ο βαθύς ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση των δυνάμεων του οργανισμού από το στρες. Επίσης κάνει καλό και στον εγκέφαλο, μιας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επεξεργασίας αλλά και ενοποίησης των αναμνήσεών μας.

Όπως εξηγεί ο κ. Πέις, ο βαθύς ύπνος ή ύπνος αργών κυμάτων «υποστηρίζει τον γηράσκοντα εγκέφαλο με πολλούς τρόπους και γνωρίζουμε ότι ο ύπνος αυξάνει την απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης στην απομάκρυνση των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στη νόσο Αλτσχάιμερ».

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top