ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Παρασκευή ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - Ενώπιον της Ολομέλειας το νομοσχέδιο

Από την Παρασκευή ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - Ενώπιον της Ολομέλειας το νομοσχέδιο

Με μικρή καθυστέρηση θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα 17 μέτρα της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν στις 19 Οκτωβρίου και έχουν σκοπό την στήριξη της κυπριακής κοινωνίας εν μέσω της ακρίβειας που καταγράφεται εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα, ενώ το μέτρο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, εντούτοις η εφαρμογή του θα γίνει με καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στη μη ψήφιση ακόμα του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα πήγαινε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την προηγούμενη βδομάδα, η οποία τελικά αναβλήθηκε καθώς αρκετοί Βουλευτές απουσίαζαν και ήθελαν να είναι παρόντες στα θέματα που θα συζητούνταν.

Πάει σήμερα (2/10) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής

Όπως ανέφερε, πάντως, αρμόδια πηγή της Βουλής των Αντιπροσώπων στο ThemaOnline, το νομοσχέδιο για την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα τεθεί τελικά προς ψήφιση κατά τη σημερινή (2/11) συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η ώρα 4 το απόγευμα.

«Θα πάει με την μορφή του κατ’ επείγοντος και θα του δοθεί προτεραιότητα για να ψηφιστεί άμεσα. Πάει προς άμεση ψήφιση και άμεση εφαρμογή από αύριο (3/11)», σημείωσε η ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα, πριν την Ολομέλεια της Βουλής, θα συνεδριάσει εκτάκτως και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται, δε, πως με βάση τα όσα ανέφερε στο ThemaOnline πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια, ο νόμος θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αύριο Παρασκευή (3/11).

Άρα αυτό σημαίνει ότι, το μέτρο της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή (3/11).

Όπως πληροφορούμαστε πάντως, είναι πολύ πιθανό οι τιμές των καυσίμων να μειωθούν άμεσα (από την Παρασκευή 3/11).

Κατά πόσα σεντ θα μειωθούν οι τιμές

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό προνοεί την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κατά 8.33 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, στους ελάχιστους συντελεστές βάσει του κοινοτικού κεκτημένου. Το μέτρο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, με δημοσιονομικό κόστος €21.8 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργικό ενέκρινε και δεύτερο νομοσχέδιο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα προνοεί μείωση στον ελάχιστο συντελεστή βάσει του κοινοτικού κεκτημένου (από €0,07473/λίτρο σε €0,021/λίτρο) άρα κατά 6,39 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Αυτό το μέτρο θα είναι σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, με δημοσιονομικό κόστος γύρω στα €3,8 εκατομμύρια.

Που κυμαίνονται οι τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, μέχρι την Τετάρτη (1/11), η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 παγκύπρια ήταν €1,552, με την φθηνότερη τιμή να ήταν €1,499 και την ακριβότερη €1,619.

Όσο αφορά την αμόλυβδη βενζίνη 98, η μέση τιμή της παγκύπρια ήταν €1,638, με την φθηνότερη τιμή να ήταν €1,573 και την ακριβότερη €1,738.

Σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή του παγκύπρια κυμάνθηκε στα €1,709, με την φθηνότερη να είναι €1,646 και την ακριβότερη €1,769.

Καταληκτικά η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης παγκύπρια ήταν €1,240, με την φθηνότερη τιμή να ήταν €1,177 και την ακριβότερη €1,331.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top