ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα καθοριστούν περιοχές χωρίς οχήματα ή με μηδενικούς ρύπους - Δυνατότητα και για χρεώσεις - Οι σχεδιασμοί του υπ. Μεταφορών

Θα καθοριστούν περιοχές χωρίς οχήματα ή με μηδενικούς ρύπους - Δυνατότητα και για χρεώσεις - Οι σχεδιασμοί του υπ. Μεταφορών

Νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε στις 2 Νοεμβρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιτρέπει στον υπουργό Μεταφορών με διάταγμα τη λήψη ειδικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών αέριων ρύπων που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές.

Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκεται και ο καθορισμός περιοχών όπου δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων ή να κυκλοφορούν οχήματα με μηδενική ή χαμηλή εκπομπή ρύπων. Μάλιστα ένα από τα μέτρα αποτελεί και η χρέωση των οδηγών για να μπορούν να διακινούνται σε συγκεκριμένες περιοχές/οδούς.

• Τον καθορισμό περιοχών ή οδών με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές.

• Την απαγόρευση διακίνησης οχημάτων καθορισμένων κατηγοριών με τη θέσπιση γεωγραφικών ή/και χρονικών περιορισμών στη βάση της έκτασης της ρύπανσης που προκαλεί το όχημα στην ατμόσφαιρα.

• Τον καθορισμό ημερομηνίας πέραν της οποίας δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή οχημάτων καθορισμένων κατηγοριών στη βάση της έκτασης της ρύπανσης που προκαλεί το όχημα στην ατμόσφαιρα.

• Τον καθορισμό περιοχών ή οδών στις οποίες η διακίνηση θα γίνεται μετά από χρέωση που θα εισπράττει η οικεία τοπική αρχή ανάλογα με τους ρύπους.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οι στόχοι του «Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για το Κλίμα και την Ενέργεια», του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο», καθώς και των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας που προκύπτουν από την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου».

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, δήλωσε πως υπάρχουν δύο περιοχές υπόψιν μας στη Λευκωσία, όπου είχε πραγματοποιηθεί σχετική δράση στο παρελθόν, όπου μπορούν να γίνουν κάποια έργα πιλοτικά.

«Στόχος είναι, μέσα από τα πιλοτικά έργα, να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, και να αναδείξουμε τα θετικά τους στοιχεία και πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, δεν έχουν τεθεί ακόμη συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των πιλοτικών έργων. «Έχει περάσει μεν το νομοσχέδιο από τη Βουλή, εκκρεμούν δε σχετικοί κανονισμοί. Η υλοποίηση των έργων θα προχωρήσουν μετά την έγκριση των κανονισμών. Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο θα επικοινωνήσει με τους κατοίκους των περιοχών και θα προχωρήσει στη σχετική προεργασία», κατέληξε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Βρείτε τον σχετικό νόμο εδώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top