Παραλύουν οι Βρετανικές Βάσεις – Έξω φρενών οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν πενθήμερη απεργία

Παραλύουν οι Βρετανικές Βάσεις – Έξω φρενών οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν πενθήμερη απεργία

Σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο Δευτέρα, 07/09 μέχρι και την Παρασκευή, 650 εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις, Παγκύπρια, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από τις Βρετανικές Αρχές.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Κλείνουν δρόμους αύριο Δευτέρα, οι 650, από τους 900 επηρεαζόμενους υπαλλήλους στις Βρετανικές Βάσεις (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, με βάση νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συντεχνίας ΣΕΚ, Χρίστο Tζιαπούρα, οι Βρετανοί, με τη δικαιολογία ότι οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν το 1960 είναι απηρχαιωμένες, προχωρούν σε μειώσεις μισθών, (10% - 15%), στην κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων, του ταμείου προνοίας και των ωφελημάτων αφυπηρέτησης.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, που οι Άγγλοι εργαζόμενοι, λαμβάνουν προαγωγές και αυξήσεις. Δημιουργείται, πρόσθεσε, δυσμενής διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων. Ο κύριος Τζιαπούρας καταγγέλλει επίσης την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ότι κατευθύνει τις Βρετανικές Αρχές. «Για 3,5 χρόνια, τόνισε, οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν «πάγωμα» μισθών και τώρα έρχονται με νέο νόμο, να καταργήσουν τα πάντα».

Η απεργία θα αρχίσει στις 6:30 το πρωί. Στα καθήκοντα τους θα παραμείνουν οι επτακόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους εργοδοτεί η «Sodexo», εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκαν υπηρεσίες των Βρετανικών Βάσεων, προ ετών, με εγγύηση των ωφελημάτων των εργαζομένων από τη Βρετανία. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν επηρεάζονται, μέχρι στιγμής από το νόμο.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαίνουν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν τα ξημερώματα τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών, το υπόγειο συγκρότημα του Φορντό, το μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ και μια εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Φορντό καταστράφηκε πλήρως, καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς σε ειρήνη, διαφορετικά – όπως είπε – τα επόμενα χτυπήματα θα είναι ισχυρότερα. Αποφασισμένο για αντίποινα εμφανίζεται το Ιράν. Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας τις εξελίξεις υπό το φόβο για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στην περιοχή.