ΥΓΕΙΑ

Πίεση: Ευρέως διαδεδομένο αντιυπερτασικό «ύποπτο» για καρδιακή ανεπάρκεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πίεση: Ευρέως διαδεδομένο αντιυπερτασικό «ύποπτο» για καρδιακή ανεπάρκεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μια νέα σύνοψη μελετών που δημοσιεύεται στο Function διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί επικινδυνότητας της αμλοδιπίνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Η αμλοδιπίνη είναι ένας αναστολέας της εισόδου των ιόντων ασβεστίου (αναστολέας των βραδέων διαύλων ασβεστίου ή ανταγωνιστής των ιόντων ασβεστίου) και αναστέλλει την δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης είσοδο ιόντων ασβεστίου προς το εσωτερικό των καρδιακών κυττάρων και των λείων μυικών ινών.

Με απλά λόγια, η αμλοδιπίνη λειτουργεί αναστέλλοντας έναν τύπο διαύλου ασβεστίου, που βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν ο δίαυλος ανοίγει, το ασβέστιο εισέρχεται στον μυ, προκαλώντας συστολή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η αμλοδιπίνη εμποδίζει την είσοδο του ασβεστίου, οδηγώντας σε χαλάρωση των αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατα, ορισμένοι ερευνητές αμφισβήτησαν το όφελος της αμλοδιπίνης για τη θεραπεία της υπέρτασης και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα ευρήματα μελετών που ήθελαν την αμλοδιπίνη να ενεργοποιεί έναν διαφορετικό τύπο διαύλου ασβεστίου, προκαλώντας αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και αύξηση καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς.

Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 5 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση, στην οποία αποδίδονται 7,6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή νεφρικής νόσου. Δεδομένου του ότι η αμλοδιπίνη αποτελεί ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της υπέρτασης, το οποίο λαμβάνεται μάλιστα πολύ τακτικά πλέον, από εκατομμύρια ανθρώπους, η απομάκρυνσή της από τη φαρμακευτική αγορά θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Μια νέα μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητικές ομάδες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπιστώνει ότι η λήψη αμλοδιπίνης είναι απίθανο να οδηγήσει σε αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αμλοδιπίνη φαίνεται να έχει πράγματι χημικές ιδιότητες, που κάνουν το φάρμακο να μιμείται την ενεργοποίηση των καναλιών ασβεστίου, χωρίς στην πραγματικότητα να ανοίγει τα κανάλια. Μια μετα-ανάλυση που συνδύαζε κλινικές δοκιμές και μια προοπτική ανάλυση στον πραγματικό κόσμο έδειξε ότι η αμλοδιπίνη δεν συσχετίστηκε με αυξημένη καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η αφαίρεση της αμλοδιπίνης ως θεραπεία πρώτης γραμμής πιθανότατα θα αύξανε δραματικά τους θανάτους από υπέρταση», δήλωσε ο Anant Parekh, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης., συμπληρώνοντας πως «η μελέτη συνιστά ότι η αμλοδιπίνη παραμένει θεραπεία πρώτης γραμμής για την υψηλή αρτηριακή πίεση».

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top