ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκποιήσεις: Νέες προειδοποιήσεις από αξιωματούχο του SSM - «Πρέπει να γίνουν περισσότερα...»

Εκποιήσεις: Νέες προειδοποιήσεις από αξιωματούχο του SSM - «Πρέπει να γίνουν περισσότερα...»

Επιφυλάξεις για νομοθετικές προτάσεις που θα δυσχεράνουν την ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και να ανακτήσουν την αξία των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, εξέφρασε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ελίζαμπεθ Μακόλ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής», η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του SSM, η κ. Μακόλ είπε πως παρά τη μείωση των ΜΕΧ στην Κύπρο, «πρέπει να γίνουν περισσότερα καθώς τα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Σημείωσε δε πως αν και οι περισσότερες τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνεια, κάποιες εξακολουθούν να υστερούν στη διάθεση σημαντικών αποθεμάτων κατασχεμένων στοιχείων ενεργητικού, η ηλικία των οποίων αυξάνεται.

Η κ. Μακόλ υπογράμμισε ακόμη πως οι πρωτοβουλίες πολιτικής διαδραματίζουν κομβικό ρόλο βοηθώντας τις τράπεζες να σημειώσουν πρόοδο ως προς τη μείωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού του παρελθόντος.

«Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παραμένουμε ανήσυχοι ως προς ορισμένες νομοθετικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο που ενδέχεται να δυσχεράνουν την ικανότητα των τραπεζών να ανακτήσουν την αξία των ακινήτων που παραμένουν στην κατοχή τους και των κόκκινων δανείων».

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν πρόσφατα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του μεγαλύτερου μεμονωμένου πιστωτή της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας κατά το συνέδριο του Economist την προηγούμενη βδομάδα, ο Βιμ φαν Άκεν, εκπρόσωπος του ΕSM στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την Κύπρο, επεσήμανε ότι η επίλυση των κόκκινων δανείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εκποιήσεων.

«Είναι ανησυχητικές οι πολυάριθμες νομοθετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εκποιήσεων και τη μη εφαρμογή του», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΓεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Γεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, την Πέμπτη κατά την δεύτερη μέρα αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημά του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top