ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθυστερήσεις διαπίστωσε ο Υπ. Γεωργίας για εργασίες βελτίωσης οδικού δικτύου Ακάμα

Καθυστερήσεις διαπίστωσε ο Υπ. Γεωργίας για εργασίες βελτίωσης οδικού δικτύου Ακάμα

Για μεγάλη καθυστέρηση που εντοπίζεται σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των εργασιών βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, έκανε λόγο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφτηκε σήμερα την περιοχή μετά και τις καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι οι εργασίες βελτίωσης των κύριων δασικών δρόμων εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα δεν γίνονται με βάσει τους όρους Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και τους ουσιώδεις όρους της γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι έχει ενημερωθεί από τους μελετητές του έργου σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, που έχει προηγηθεί και πως ακολούθως πραγματοποίησε και επιτόπια επίσκεψη έτσι ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει.

«Εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μεγάλη καθυστέρηση του εργολάβου στην ολοκλήρωση αυτού του πολύ πολύ σημαντικού έργου για την περιοχή», είπε ο κ. Ξενοφώντος και πρόσθεσε πως υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να επανεξεταστούν όπως το θέμα της απόθεσης μπάζων και υλικών για το οποίο έχουν τεθεί επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει εργασίες που δεν προβλέπονται από την αρχική μελέτη, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι φαίνεται πως δεν έχει γίνει κάτι που να ξεφεύγει από τη μελέτη, σημείωσε ωστόσο πως το πιο σοβαρό θέμα που εντοπίζεται είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

«Κανονικά το έργο θα έπρεπε τώρα να είχε παραδοθεί, άρα μιλούμε για μια πολύ σημαντική καθυστέρηση», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας πως ο εργολάβος έχει αποταθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων για να πάρει παράταση και πως η αίτηση αυτή θα εξεταστεί και θα ληφθεί απόφαση από το αρμόδια όργανα του κράτους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως είναι υποχρέωση του εργολάβου να παραδώσει το έργο στην καθορισμένη ημερομηνία, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν ρήτρες (για καταβολή προστίμων).

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι ο εργολάβος θα έπρεπε να παραδώσει το έργο μέχρι τις 27/12 και δυστυχώς έχει μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα», λέγοντας πως θα επιδιώξει να συναντήσει και τον εργολάβο για να λάβει εξηγήσεις για την πορεία του έργου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξενοφώντος πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την επαρχία της Πάφου καθώς η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη και οι δρόμοι έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο που να περιορίζουν την άναρχη πρόσβαση μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο.

Υπενθυμίζεται ότι η βελτίωση μέρους του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα είναι το πρώτο κύριο έργο, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης. Το κόστος ανέρχεται στα 6.295.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021- 2027».

Αφορά την Α’ Φάση βελτίωσης του οδικού δικτύου που περιλαμβάνει βελτίωση υφιστάμενων δρόμων συνολικού μήκους 13,4Km.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top