ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Εκλογή σήμερα νέου κοινοβουλίου με οριακές διαφορές μεταξύ των βασικών κομμάτων

Ολλανδία: Εκλογή σήμερα νέου κοινοβουλίου με οριακές διαφορές μεταξύ των βασικών κομμάτων

Η σημερινή εκλογή νέου κοινοβουλίου στην Ολλανδία αναμένεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς τα βασικά πολιτικά κόμματα και η συμμαχίες που συμμετέχουν έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία (VVD), είναι σχεδόν ισοδύναμο με το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV, λαϊκίστικο), με επικεφαλής τον Geert Wilders και την εκλογική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, καθένα από τα οποία τρεις συγκεντρώνουν μεταξύ 16 και 18% των ψήφων.

Η κύρια υποψήφια του VVD, Dilan Yesilgöz, στοχεύει να διαδεχθεί τον συνάδελφό του Mark Rutte και να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές τις εκλογές και θα είναι απαραίτητος ένας κυβερνητικός συνασπισμός τουλάχιστον τριών κομμάτων.

Από την ίδρυσή του το 2006, το PVV δεν ήταν ποτέ μέρος κυβερνητικού συνασπισμού. Ο σχηματισμός του Wilders, ο οποίος έχει αντιμουσουλμανικές απόψεις, ανέβηκε σημαντικά στις δημοσκοπήσεις αφού το φιλελεύθερο κυβερνών κόμμα VVD δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν αποκλείει έναν συνασπισμό με το PVV.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης κατηγορούν το VVD ότι κάνει τον Geert Wilders κοινωνικά αποδεκτό.

Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, σημείωσε επίσης μαζική αύξηση στις προθέσεις ψήφου.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Mark Rutte και αποτελείται από το VVD, το 66 Δημοκρατικό Κόμμα (D66, φιλελεύθερο), το Χριστιανοδημοκρατικό Έκκληση (CDA) και τη Χριστιανική Ένωση (CU) και διαλύθηκε λόγω αποκλίσεων που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πολιτική. Αργότερα, ο Rutte ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την εσωτερική πολιτική. Διετέλεσε πρωθυπουργός για περίπου 13 χρόνια και θα ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός.

Πηγή: Agerpres.ro/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top