ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από ανάπτυξη σε ανάπτυξη προχωρά η κυπριακή οικονομία

Από ανάπτυξη σε ανάπτυξη προχωρά η κυπριακή οικονομία

Εξήλθε από την τριετή ύφεση στο β' τρίμηνο η κυπριακή οικονομία

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κατέγραψε η κυπριακή οικονομία το β΄ τρίμηνο του 2015, καταδεικνύοντας ότι έχει εξέλθει πλέον από την τριετή ύφεση, στην οποία είχε εισέλθει στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 με ρυθμό 1,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, μετά την ανάπτυξη 0,2% που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2015 που ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία. 

Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η κυπριακή οικονομία καταγράφει ανάπτυξη, μετά τη συρρίκνωση που παρουσίασε για 14 συνεχόμενα τρίμηνα - από το τρίτο τρίμηνο του 2011 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Τεχνικά, μια οικονομία εξέρχεται της ύφεσης όταν καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται στο 0,8%. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,9% της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2015 με ρυθμό 0,5%, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς της Μεταποίησης, του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, των Μεταφορών, των Επικοινωνιών, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, οι Διοικητικές και Υποστηρικτικές δραστηριότητες καθώς επίσης και οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο τομέας των Κατασκευών, της Παροχής Ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι Δραστηριότητες των Νοικοκυριών ως Εργοδοτών. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top