ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΙΚ: Εξεζητημένος έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ»

ΥΠΟΙΚ: Εξεζητημένος έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ»

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι κυπριακές φορολογικές Αρχές έχουν λάβει από τις αντίστοιχες Αρχές της Γαλλίας και ξεκίνησαν την επεξεργασία στοιχείων για καταθέσεις κυπριακών φυσικών και νομικών προσώπων σε μεγάλη τράπεζα της Ελβετίας.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ τυγχάνει  εξεζητημένου ελέγχου και επεξεργασίας από τις κυπριακές φορολογικές Αρχές.

«Πράγματι οι φορολογικές Αρχές της Κύπρου έχουν λάβει τη σχετική πληροφόρηση για φερόμενους Κύπριους καταθέτες που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο ή άλλους που παρουσιάζουν κυπριακή διεύθυνση», ανάφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Όπως είπε, πρόκειται για έναν κατάλογο καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη πράξη και ούτε και η συμπερίληψη κάποιου ονόματος στο συγκεκριμένο κατάλογο αυτομάτως θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει φοροδιαφύγει.

«Αλλά ασφαλώς, όπως οι φορολογικές αρχές πράττουν σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα στοιχεία θα ελεγχθούν για να επιβεβαιωθεί ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις, όπως αποτυπώνονται στον κατάλογο, έχουν προέλθει από εισόδημα το οποίο έχει φορολογηθεί, ότι δηλαδή τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί και έχουν φορολογηθεί», είπε και συμπλήρωσε πως δεν θα ήταν διαφορετικός ο έλεγχος αν ο συγκεκριμένος κατάλογος αφορούσε καταθέσεις σε ένα εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο κατάλογος «εν πάση περιπτώσει, θα τύχει και ήδη τυγχάνει εξεζητημένου ελέγχου και επεξεργασίας από τις φορολογικές Αρχές του κράτους, οι οποίες είναι και οι μόνες που διά νόμου έχουν την ευθύνη και το δικαίωμα να επεξεργαστούν στις σχετικές πληροφορίες».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αν κάποιο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στον εν λόγω κατάλογο ενδιαφερθεί για να αποκαταστήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, η διαχείρισή τους θα είναι αυτή που προβλέπει η νομοθεσία αναλόγως της περίπτωσης. Αν διαπιστωθεί παράλειψη καταβολής φόρου, όχι μόνο η φορολογία επιβάλλεται και καθίσταται υποχρεωτική πληρωμή της αλλά επιβάλλονται και οι σχετικές ποινές.

“Σκόπιμα δεν έχω λάβει τον κατάλογο»

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος «σκόπιμα» δεν έχει ζητήσει να δει και δεν έχει λάβει τον κατάλογο «λόγω της πολιτικής ευαισθησίας που είμαι βέβαιος όλοι κατανοείτε».

«Δόθηκε ο κατάλογος με συγκεκριμένους όρους που προβλέπονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες από τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας στις φορολογικές Αρχές της Κύπρου, θα τύχουν διαχείρισης απ` αυτούς που διά νόμου έχουν την ευθύνη και δεν είναι ζήτημα είτε για μένα είτε για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο, να εξετάσει, να δει, να μετροφυλλήσει ή βεβαίως να δώσει πληροφόρηση για αυτό τον κατάλογο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι μέλη της Βουλής λένε ότι θα ζητήσουν τη δημοσιοποίηση των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα και αποδεδειγμένα έχουν φοροδιαφύγει, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα στη δημοσιοποίηση, προσθέτοντας όμως ότι σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή πρέπει να τροποποιήσει νομοθεσία που η ίδια έχει ψηφίσει.

«Προσωπικά και πολιτικά δεν θα είχα καμία ένσταση, αλλά δεν μπορεί από τη μια να υπάρχουν νομοθεσίες που να επιβάλλουν στον Έφορο την εμπιστευτικότητα και την ίδια στιγμή να ζητάμε και να έχουν την απαίτηση από τον Έφορο να παραβιάσει τη νομοθεσία», πρόσθεσε.

Συνεπώς, κατέληξε, οι νομοθεσίες θα εφαρμοστούν και αν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση, προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top