ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία για το ναυάγιο στη Λέσβο: Δεν είχε δηλωθεί η μηχανική βλάβη - Αιγύπτιος ναύτης ο νεκρός

Νέα στοιχεία για το ναυάγιο στη Λέσβο: Δεν είχε δηλωθεί η μηχανική βλάβη - Αιγύπτιος ναύτης ο νεκρός

Αναγνωρίστηκε η σορός που εντοπίστηκε χθες, Κυριακή, στη θαλάσσια περιοχή που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο «Raptor» ανοιχτά της Λέσβου. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για Αιγύπτιο ναύτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει διασωθεί ένας ακόμα Αιγύπτιος από το 14μελές πλήρωμα, ο οποίος σώθηκε χάρη σε ένα βαρέλι από το οποίο κρατιόταν για σχεδόν 4 ώρες.

Ο Αιγύπτιος μηχανικός αποκάλυψε ότι το πλοίο έμπαζε νερά από το βράδυ του Σαββάτου, αλλά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, δεν δηλώθηκε μηχανική βλάβη.

«Θα έπρεπε να έχει ειδοποιήσει για την εισροή υδάτων στο πλοίο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον θάλαμο επιχειρήσεων και να μπορέσει να δοθεί βοήθεια εγκαίρως. Ειδοποίησε στις 08:20 το πρωί της Κυριακής κάνοντας γνωστό πως έχει πάρει κλίση και στις 07:00 είχε δηλώσει μηχανική βλάβη, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες του διασωθέντα αυτό συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα δεδομένα τα οποία οδήγησαν σε αυτή την ναυτική τραγωδία θα τα δει η προανάκριση, από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι όταν έχεις εισροή υδάτων ή μηχανική βλάβη πρέπει άμεσα να ειδοποιήσεις και να σου παρασχεθεί βοήθεια η οποία απαιτείται» τόνισε.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων ναυτικών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ένα παράκτιο πλοίο, καθώς και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος μαζί με 4 παραπλέοντα.

Λόγω της κακοκαιρίας Bettina, την Κυριακή το Λιμενικό επιχειρούσε στην περιοχή του ναυαγίου, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι τα 9 μποφόρ και τα κύματα τα 4 μέτρα.

Τι συνέβη – Το χρονικό του ναυαγίου

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου, που μετέφερε 6.000 τόνους αλάτι, ήταν θέμα χρόνου.

Στις 3:06 τα ξημερώματα της Κυριακής, 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού, το πλοίο σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 4:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. Στις 7:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 8:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top