ΚΥΠΡΟΣ

Χ. Γιαννάκη: Δημοσίευσε τον αριθμό διαγνώσεων AIDS στην Κύπρο

Χ. Γιαννάκη: Δημοσίευσε τον αριθμό διαγνώσεων AIDS στην Κύπρο

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS η σημερινή (1/12), με την Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη να δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία για την Κύπρο.

H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας.

Η κ.Γιαννάκη σε ανακοίνωση της , αναφέρθηκε στα στοιχεία για το 2022 που αφορούν περιστατικά που διαγνώστηκαν με AIDS.

Συνολικά το 2022 , έγιναν 218 διαγνώσεις , από τις οποίες οι 146 ήταν πρωτόδιαγνώσεις.

Από τα 218 περιστατικά, τα 154 αφορούσαν άντρες και τα υπόλοιπα 64 αφορούσαν γυναίκες.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός:

Κυρίες και κύριοι,

Θερμές ευχαριστίες για τη σημερινή σας παρουσία με αφορμή την 35η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την εμφάνιση του ιού HIV, η HIV λοίμωξη εξακολουθεί να ταλανίζει την παγκόσμια υγεία. Στη βάση της πρόσφατης αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμάται ότι για το έτος 2022 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, μεταξύ των οποίων 1,3 εκατομμύρια αφορούν σε καινούργιες διαγνώσεις της νόσου. Στο τέλος του ιδίου έτους υπολογίζεται ότι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέλος της οποίας αποτελεί και η Κυπριακή Δημοκρατία, τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, εκ των οποίων οι 180.000 αφορούν σε καινούργιες διαγνώσεις. Στην Κύπρο το 2022 υπήρξαν συνολικά 218 διαγνώσεις της HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 146 αφορούσαν σε πρωτοδιαγνώσεις της νόσου.

Παρά τον χαρακτηρισμό της ως ανίατη, η έγκαιρη διάγνωση της HIV λοίμωξης και η σύνδεση με ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και αντιρετροϊκή αγωγή την καθιστούν μια χρόνια, επαρκώς ρυθμισμένη νόσο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένα προσδόκιμο επιβίωσης ισότιμο με τον οροαρνητικό πληθυσμό. Η επίτευξη ιολογικής καταστολής, μέσω της χορήγησης των σύγχρονων αντιρετροϊκών σκευασμάτων, αναστέλλει τη μετάδοση της νόσου και μας προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για τερματισμό της επιδημίας. Επιπλέον, μας δίδεται η ευκαιρία να τερματίσουμε οριστικά τον στιγματισμό των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV και να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Ως Υπουργείο Υγείας παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη και υπερκάλυψη των αναθεωρημένων στόχων τερματισμού της επιδημίας όπως αυτοί έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS. Στη βάση, λοιπόν, αυτών των στόχων, ποσοστό 95% των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV πρέπει να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% πρέπει να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι ποσοστό 92% των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί. Μεταξύ αυτών, ποσοστό 94% έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή εκ των οποίων το 97% έχει πετύχει ιολογική καταστολή.

Σημειώνω ότι για την επίτευξη και διατήρηση των πιο πάνω στόχων, το Υπουργείο Υγείας  επικαιροποίησε την Εθνική μας Στρατηγική και προχώρησε στην ανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS.

Παράλληλα, το Υπουργείο στέκεται αρωγός στα προβλήματα των οροθετικών ατόμων. Πρόσφατα έγινε αναθεώρηση του συνταγολογίου αντιρετροϊκών σκευασμάτων με εισαγωγή σύγχρονών θεραπευτικών σχημάτων. Η αναθεώρηση επιτεύχθηκε με την άψογη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του υπεύθυνου ιατρού της Γρηγορίου Κλινικής του ΟΚΥπΥ μέσω των συντονισμένων ενεργειών των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Συμφωνήθηκε η επέκταση συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής από δύο σε τρεις μήνες με κύριο στόχο τη διευκόλυνση προσβασιμότητας στην αντιρετροϊκή αγωγή και υποστήριξη στη συμμόρφωση για τη λήψη της αγωγής. 

Ωστόσο, η διασφάλιση και βελτιστοποίηση των ανωτέρω στόχων κρίνεται επισφαλής όσο διαιωνίζονται αναχρονιστικές αντιλήψεις γύρω από τη νόσο. Ο καθένας από εμάς οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στη νόσο και όλοι μαζί συλλογικά να συμπορευτούμε σε ένα ευοίωνο μέλλον καθολικής ισότητας και αποδοχής απαλλαγμένοι από κάθε στιγματισμό προς τα οροθετικά άτομα.

Κυρίες και κύριοι,

Πέρυσι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ήταν η λέξη «Ισότητα». Φέτος το μήνυμα είναι «Αφήνουμε τις κοινότητες να μας καθοδηγήσουν». Οι κοινότητες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αντιμετώπιση του AIDS. Πλέον γνωρίζουμε το μονοπάτι που τερματίζει το AIDS και απομένει η επιλογή να το διαβούμε. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας επιλέξουμε μαζί το σωστό μονοπάτι. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί μπορούμε να συμπορευτούμε προς το τέλος της HIV λοίμωξης και του στιγματισμού των οροθετικών ατόμων.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top