ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ενοίκιο έναντι δόσης»: Διαθέσιμη από σήμερα η αίτηση - Όλες οι πληροφορίες

«Ενοίκιο έναντι δόσης»: Διαθέσιμη από σήμερα η αίτηση - Όλες οι πληροφορίες

Το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» αποτελεί πρωτοβουλία του Κράτους για αποτελεσματική αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με σκοπό την προστασία της Κύριας Κατοικίας των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για τις οποίες έχουν ως εξασφάλιση την Κύριά τους Κατοικία.

Η αίτηση είναι διαθέσιμη από σήμερα 4 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΙΠΕΣ. Βρείτε την εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο εδώ.

Υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ για δύο έτη, 2024 - 2025, και οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου στους 2.500.

Ουσιαστικά, με το Σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές, και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως προβλέπουν οι όροι του Σχεδίου, θα διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας και εκτίμηση του ακινήτου, ενώ η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτά την κύρια κατοικία, καταβάλλοντας στη συμμετέχουσα (τράπεζα, εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) το 65% της αγοραίας αξίας της.

Το κράτος θα καλύπτει το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων για περίοδο 14 ετών.

Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών.

Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναφοράς, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Κύριος πυλώνας του σχεδίου είναι τα άτομα στα οποία απευθύνεται. Δικαιούχοι σύμφωνα με το Σχέδιο είναι λήπτες κυβερνητικών επιδομάτων (π.χ. ΕΕΕ, μονογονείς, πολέτεκνοι, κ.α.) και άτομα που είχαν αιτηθεί για το Σχέδιο Εστία και αξιολογήθηκαν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες.

Δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο είναι:

(α) λήπτες κοινωνικών παροχών οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000,

(β) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και

(γ) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα Σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση SIGMA: «Θρίλερ» για ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ - Οι επιδόσεις ΠτΔ και Κυβέρνησης - Ποιοι Υπουργοί πέρασαν την… βάση

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Πότε έρχονται βροχές και σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας - Στο στόχαστρο πάνω από 500 οντότητεςΗ εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Η εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Μια εικόνα με πολλά μηνύματα για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ η οποία καταγράφει στην ουσία την απογοήτευση που εκφράζουν οι πολίτες από την παρούσα κυβέρνηση σε ποσοστό 52%.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top