ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδα Πούτιν για αναγέννηση σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Ελπίδα Πούτιν για αναγέννηση σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Την ελπίδα του ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα αναγεννηθούν συν τω χρόνω εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσημη τελετή παραλαβής των διαπιστευτηρίων 21 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και η νέα πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Ξαγοράρη, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο αιώνες αναπτύσσαμε συνεργασία με εποικοδομητικό και φιλικό τρόπο. Αυτό μας βοηθούσε να επιτυγχάνουμε από κοινού καλά αποτελέσματα στην οικονομική και ανθρωπιστική συνεργασία», ανέφερε.

«Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν μπορεί κανείς παρά να ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν εν καιρώ να αναγεννηθεί η αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και κρατών μας, καθώς και κανονικές επιχειρηματικές σχέσεις», είπε ο κ. Πούτιν μεταφέροντας στην εισηγητική προσφώνησή του το «κλίμα» των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, όπως το αντιλαμβάνεται το Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη διεθνή κατάσταση, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι νέοι πρέσβεις αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους «σε μια πολύ δύσκολη για τις διεθνείς σχέσεις περίοδο, καθώς αυξάνονται τα φαινόμενα κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, οξύνονται οι περιφερειακές συγκρούσεις», ξεχωρίζοντας τη σύγκρουση Παλαιστινίων – Ισραήλ, όπως είπε, όπου «η κατάσταση έχει εκλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής καταστροφής».

Κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων, σε ριζική μεταμόρφωση, όμως η κεντρική τάση είναι ότι σε αντικατάσταση του παλαιού, μονοπολικού συστήματος, έρχεται μια νέα, πιο δίκαιη πολυπολική τάξη πραγμάτων, πράγμα, που καθίσταται απολύτως φανερό σε όλους».

Τη «θεμελιώδη» αυτή διαδικασία ο Ρώσος πρόεδρος τη χαρακτήρισε γεμάτη δυσκολίες, όπως επίσης «αντικειμενική και ανεπίστρεπτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία δεν έχει προκαταλήψεις ή εχθρική διάθεση έναντι ουδενός, αλλά απαιτεί το αυτό και από τους άλλους, δηλαδή να αντιμετωπίζεται «με βάση την αρχή της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των συμφερόντων», ενώ το Κρεμλίνο ακολουθεί «ανεξάρτητη, συνεπή εξωτερική πολιτική από θέση αρχών, η οποία είναι ανοιχτή στην εποικοδομητική εταιρική σχέση με όλες χωρίς εξαίρεση τις χώρες, χωρίς να αποδέχεται την αντιπαράθεση μεταξύ στρατοπέδων, οποιαδήποτε βήματα, που έρχονται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

«Όσο και αν κάποιος δεν θα το ήθελε, η δραστηριότητά μας στις διεθνείς υποθέσεις μόνο θα αυξάνεται», είπε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος εκτενώς στο γεγονός ότι η Ρωσία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 την προεδρία στην Ομάδα των BRICS, η οποία εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, αλλά και στην ανάπτυξη της δράσης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου πέραν της Κίνας συμμετέχουν πολλές ασιατικές χώρες και «μετά την είσοδο Ινδίας, Πακιστάν και Ιράν μετατράπηκε σε θερμικό στήριγμα της Μεγάλης Ευρασίας».

Όπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο. Και οι τρεις χώρες αυτές έχει στο παρελθόν αναφερθεί ότι ενδιαφέρονται για ένταξη ή τουλάχιστον για αύξηση της συνεργασίας τους με την Ομάδα των BRICS.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top