ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότες οι Κύπριοι μαθητές - Τι κατέδειξε νέα έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ

Πότες οι Κύπριοι μαθητές - Τι κατέδειξε νέα έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ

Πιο συχνά αλλά πιο μικρή ποσότητα αλκοόλ πίνουν οι μαθητές στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Δρ Χρήστος Μηνά, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ καθώς και οι επιβλαβείς συνέπειες του στις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες», που διοργάνωσαν την Τρίτη η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στο πλαίσιο της 11ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ (4-10 Δεκεμβρίου).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου, στόχος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ είναι η ενημέρωση των πολιτικών και των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαρτήσεις 2021-2028, την αποτελεσματικότητά τους και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται για την επίτευξη της μείωσης της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση ανάμεσα σε παιδιά και νέους, σε ευάλωτες ομάδες ασθενών συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών.

«Η πολιτική και οι δράσεις που προωθούνται συμπεριλαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της γνώσης ότι το αλκοόλ είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου», αναφέρεται. Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση και παροχή ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της προσβασιμότητας αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Περαιτέρω, προστίθεται ότι με αφορμή την τροποποίηση του Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου Κεφ. 144, συζητήθηκε η ανάγκη για τη συστηματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή της πώλησης αλκοολούχων ποτών, έτσι ώστε η πολιτεία να μπορέσει να προστατεύσει τα ανήλικα άτομα. «Χωρίς τη συλλογική προσπάθεια αποτροπής της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ, όπως επίσης της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στα ανήλικα άτομα, η κοινωνία μας ουσιαστικά αντιμετωπίζει τα παιδιά ως ενήλικες και τα αφήνει ευάλωτα σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Δρα Χρήστο Μηνά, στην Κύπρο, όπως έχει διαφανεί από την πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού ESPAD, το ποσοστό των ανήλικων μαθητών που θεωρεί πολύ εύκολη/ εύκολη την πρόσβαση στο αλκοόλ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (87%) αφού ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της έρευνας (78%).

«Ανησυχία προκαλεί και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα από τους μαθητές της Κύπρου. Οι μαθητές στην Κύπρο φαίνεται να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τους μαθητές στην Ευρώπη, ωστόσο η μέση ποσότητα αλκοόλ (σε cl καθαρού αλκοόλ) που καταναλώνεται από τους μαθητές την Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της έρευνας. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη μέθη κατά τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό των μαθητών που ανέφερε τέτοια συμπεριφορά (11%), είναι χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας (13%)», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ.

Σύμφωνα με τον Δρα Μηνά, σε ό,τι αφορά την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ειδικά ανάμεσα στα αγόρια (44%), συνεχίζει να ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας (36%).

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ήπατος Ασθενών και Φίλων Κύπρου, Γιαννούλλα Κουλλά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του λαιμού (λάρυγγα και φάρυγγα), του παχέος εντέρου, του μαστού και ιδιαίτερα του ήπατος. Τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την εκπαίδευση των νέων, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση εκστρατειών ενημέρωσης για την πρόληψη σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, αλλά και τη στήριξη των οργανωμένων ασθενών από την πολιτεία για στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κ. Κουλλά, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα μελέτης σε σχέση με τη χρήση του αλκοόλ στις ηλικίες 18-40, που ετοίμασαν η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων και ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top