ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν Κυπρίων προσφύγων στην Ελλάδα - Τι ζητούν από τον Τούρκο Πρόεδρο  

Ανοιχτή επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν Κυπρίων προσφύγων στην Ελλάδα - Τι ζητούν από τον Τούρκο Πρόεδρο   

Ανοιχτή επιστολή με αφορμή την επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στην Ελληνική πρωτεύουσα στέλνουν οι περίπου 50000 Κύπριοι πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν σήμερα στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων προσφύγων Σίμος Χαραλάμπους, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς αυτό το οποίο ζητούν οι πρόσφυγες είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτούσια η επιστολή

Έρχεστε σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας διακηρύξει ότι η επίσκεψη σας θα διέπεται από πνεύμα συνεννόησης, καλής γειτονίας και επίλυσης  των ανοιχτών ζητημάτων με τη χαρακτηριστική έκφραση win-win (kazan-kazan). Προθέσεις τις οποίες χαιρετίζουμε καθότι αυτό πρέπει να ισχύει μεταξύ γειτόνων.

Εμείς οι Κύπριοι Πρόσφυγες και Εκτοπισμένοι, που αποτελούμε μεγάλο μέρος των σχεδόν 50.000 Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και λιγοστοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας) θύματα της τραγωδίας του 1974, θέλουμε να Σας απευθύνουμε έκκληση να δείξετε το ίδιο πνεύμα και στα θέματα της Κύπρου, ώστε να πρυτανεύσει σε όλη την πολύπαθη περιοχή μας η Ειρήνη, η Συνεννόηση και η Καλή Γειτονία,

ώστε ως ένα καλό παράδειγμα να επιδράσει θετικά στην ευρύτερη περιοχή της ταλαίπωρης Μέσης Ανατολής.

Σας ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας στη βάση του μοναδικού τρόπου που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών, δηλαδή μεταξύ άλλων τη Διεθνή Νομοθεσία, τις Αρχές και Αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων Διακρατικών Οργανισμών, τον Νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Κύπρο η Ελληνική Στρατιωτική Χούντα έκανε το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στο οποίο περισσότεροι από εμάς αντισταθήκαμε. Γνωρίζετε και εσείς τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών με το Πραξικόπημα που διενεργήθηκε σε βάρος Σας στις 15-16 Ιουλίου 2016. Η στρατιωτική εισβολή της χώρας Σας στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974, έγινε με τον «διακηρυγμένο» στόχο της «αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης». Πλην όπως μετατράπηκε σε συνεχή κατοχή του 37% του εδάφους μας κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε., της συμφωνίας εγκατάστασης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας είστε συμβαλλόμενο μέρος, η οποία ρητά αποκλείει την διχοτόμηση, την απόσχιση, την προσάρτηση με όποιο τρίτο κράτος, που δυστυχώς συνεχίζεται για 50 χρόνια.

Στις διακοινοτικές συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα είχαμε φθάσει πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης. Σε σημαντικά θέματα είχαν βρεθεί συγκλήσεις, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η ίδρυση και λειτουργία μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, οι βασικές αρχές μιας μόνης και ενιαίας κυριαρχίας, μιας διεθνούς προσωπικότητας και μιας ιθαγένειας του νέου Ομόσπονδου κράτους, αλλά και οι τέσσερεις βασικές Ευρωπαϊκές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, ενάσκηση επαγγέλματος) του κάθε Πολίτη και της κάθε Κοινότητας που θα ασκούνταν χωρίς διακρίσεις της φυλετικής καταγωγής ή της θρησκείας. Υπολείπονταν η επιβεβαίωση της εκ περιτροπής Προεδρίας, η αποτελεσματική συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στις Ομοσπονδιακές αρχές και αποφάσεις. Όπως υπολείπονταν η συμφωνία για την Αποχώρηση των στρατευμάτων, η Κατάργηση των Εγγυητικών και Επεμβατικών δικαιωμάτων, και ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος παραμονής των ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ. Ήμασταν στο παρά πέντε να λυθεί το Κυπριακό και να γίνει η Κύπρος επιτέλους ένα κανονικό κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. όπως δήλωσε ότι επεδίωκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Λυπούμαστε που έκτοτε τίποτα δεν έχει συνεχιστεί. Και αυτό εξ’ αιτίας της στάσης Σας και μετατόπισης σε λύση δύο «κυρίαρχων κρατών», θέση που δεν είναι αποδεκτή από τη Διεθνή Κοινότητα.  Και κοντά σε αυτό η οριακή επιβολή με πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του εκλεκτού Σας ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με ψήφους χιλιάδων εποίκων, που αλλοίωσαν τη βούληση των γηγενών συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα των Αγνοούμενων αυτή η πιο ευαίσθητη  πλευρά της Κυπριακής τραγωδίας παραμένει άλυτο, για σχεδόν το 50% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων Ε/Κ και Τ/Κ Αγνοουμένων για τα 60 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα, καθόσον πολλά από τα στοιχεία βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει ο κατοχικός Σας στρατός. Παρακαλούμε θερμά να ενεργήσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια.

Επαναλαμβάνουμε ότι χαιρετίζουμε τις Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Χώρας Σας με την προϋπόθεση να γίνουν προσαρμογές συμβατές με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Οι πρόνοιες που απαιτεί το εγχείρημα αυτό, και ιδιαίτερα η υλοποίηση των δεσμεύσεων που πηγάζουν από την ιδιότητα Σας ως υποψήφια για ένταξη Χώρα ή υποψήφιας για σύναψη ειδικών εταιρικών σχέσεων με την Ε.Ε., απαιτούν μεταξύ άλλων την εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων Σας (ομαλοποίηση σχέσεων με γειτονικά κράτη, πρωτόκολλο Άγκυρας, κ.ά.).  

Τέλος γνωρίζετε, και εμείς το υποστηρίζουμε, ότι στις συγκλήσεις των συζητήσεων στο Κρανς Μοντάνα, περιέχεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το Φυσικό Αέριο και άλλους Φυσικούς Πόρους. Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα θα απολαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί. Και το Ομόσπονδο Κυπριακό κράτος θα είναι ανοιχτό να συζητήσει μαζί Σας την πώληση μέρους αυτού. Φυσικά πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, με την επανένωση της χώρας, με την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων δηλ. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων. Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top