ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται ανακοινώσεις και για Κάρτα Πολιτισμού Νέων - Τί θα περιλαμβάνει

Έρχονται ανακοινώσεις και για Κάρτα Πολιτισμού Νέων - Τί θα περιλαμβάνει

Τη συνεισφορά των καλλιτεχνών Χριστόφορου Σάββα και Γκλιν Χιουζ στον πολιτισμό της Κύπρο εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα εγκαίνια ζωγραφικής έκθεσης με έργα τους στην Γκαλερί Αποκάλυψη το Σάββατο. Είπε, εξάλλου, πως την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού την Κάρτα Πολιτισμού Νέων.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και στην ουσιαστική στήριξη και την ανάδειξη του πολιτισμού, που αποτελεί, όπως είπε, μια εκ των βασικών επιδιώξεων της Κυβέρνησης, με τον προφανή στόχο, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, της διατήρησης και της προώθησης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κυρίως την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης.

Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις για ενίσχυση και αναβάθμιση των χορηγικών προγραμμάτων για τους δημιουργούς και καλλιτέχνες, στην περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας για πολιτιστική αποκέντρωση, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση της κινητικότητας των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του Πολιτισμού, με στόχο να εργάζονται δημιουργικά στον τόπο τους, διαφυλάσσοντας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητά μας.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι σημαντική είναι και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και την κοινωνική του ασφάλιση. Πρόκειται, είπε, για μια μεγάλη, διαχρονική στρέβλωση την οποία εντός του 2024 θα αντιμετωπίσουμε.

Είπε ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε στηρίζει στην πράξη τον καλλιτεχνικό κόσμο να συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί και αφετέρου έμμεσα προωθεί την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του πολιτισμού και των τεχνών μας.

Ανέφερε εξάλλου ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού, την Κάρτα Πολιτισμού Νέων, μια εξαγγελία προεκλογική με στόχο να δοθεί με οικονομική στήριξη η ευκαιρία σε νέους και νέες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, με μια προπληρωμένη κάρτα να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Σημείωσε ότι ο πολιτισμός είναι ένας ζωντανός και δυναμικός μηχανισμός που, ανάμεσα σε πολλές άλλες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας, καθορίζει τη ταυτότητά μας και διαπαιδαγωγεί την κοινωνία μας.

Πρόκειται, είπε, για ένα θησαυρό που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο, την ανάπτυξη και τη δημιουργία και να συνεισφέρει πολύ περισσότερα και στην οικονομία και στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι αποτελεί από μόνη της ιστορικό γεγονός καθώς για πρώτη φορά εκτίθεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός έργων των τιμωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι με τις νέες και καινοτόμες ιδέες τους, έφεραν μια νέα πνοή και οδήγησαν σε μια νέα εποχή τη συντηρητική, καλλιτεχνικά και όχι μόνο, Κύπρο εκείνης της εποχής.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο και στην πορεία των καλλιτεχνών και στην ίδρυση το 1960 της Γκαλερί Απόφαση, η οποία ήταν σημείο σταθμός για τα εικαστικά δρώμενα της Λευκωσίας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Σήμερα, είπε, σε μια Μετά-Συνέργεια, στον χώρο μιας άλλης γκαλερί, στην «Αποκάλυψη», σμίγουν ξανά οι δύο αυτοί μεγάλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι με το έργο τους, ανάμεσα σε πολλά άλλα, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη Μοντέρνα και σύγχρονη Τέχνη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη διαχρονική προσφορά της ιδρυτή της Γκαλερί Αποκάλυψη, Νατάσας Τοφαρίδου, που στέλνει το μήνυμα ότι για εμάς, ως πολιτεία, ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει την ταυτότητα και την πλούσια ποικιλομορφία της κοινωνίας μας, και είναι ένας τομέας για τον οποίο πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top