ΥΓΕΙΑ

Στύση: Πέντε πράγματα που αλλάζουν μετά τα 50 – Τι να προσέξετε - Ειδικός προτείνει τρόπους αντιμετώπισης

Στύση: Πέντε πράγματα που αλλάζουν μετά τα 50 – Τι να προσέξετε - Ειδικός προτείνει τρόπους αντιμετώπισης

Το πέρασμα στη μέση ηλικία θα αφήσει το αποτύπωμά του στη σεξουαλική ζωή κάθε άνδρα, για κάποιους όμως θα είναι εντονότερο. Θα φέρει αλλαγές πέρα από τη μείωση της ερωτικής διάθεσης και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί θα απορήσουν βλέποντας το πέος τους να αλλάζει ή και να μικραίνει.

Κάποιοι θα το έχουν ήδη διαπιστώσει και άλλοι να νιώθουν ενδεχομένως τρόμο στη σκέψη των αλλαγών που έρχονται. Ωστόσο δεν είναι γενικός κανόνας ούτε και μη αναστρέψιμη κατάσταση, αναφέρει η Δρ Denise Asafu-Adjei, διευθύντρια στο Τμήμα Ανδρικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επίκουρη Καθηγήτρια Ουρολογίας στο Loyola Medicine του Σικάγο, εξηγώντας τι συμβαίνει στο πέος με το γήρας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

1. Χαλαρότερες στύσεις

Οι αλλαγές στον ιστό του πέους εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη χαλαρότερη στύση, καθώς με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται και χάνει την ελαστικότητά του. Αρνητική επίδραση στη στύση ωστόσο μπορεί να έχει και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής όσο και η αποχή από το σεξ. Σύμφωνα με την ειδικό, το πέος είναι σαν μυς που όσο δεν γυμνάζεται, ο ιστός του χάνει την ελαστικότητά του.

Όσο για τις παρεμβάσεις που μπορούν να επιτρέψουν τις γερές στύσεις, περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά και της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε καλά επίπεδα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την αποφυγή του καπνίσματος.

2. Περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας

Μαζί με τα 40 έρχονται και έως και 40% πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Έπειτα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10% για κάθε δεκαετία, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο Translational Andrology and Urology‌. Όσο αυξάνει η ηλικία, πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες για παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση, παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Κομβικός θα είναι και ο ρόλος της τεστοστερόνης, της ορμόνης που εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματος, τη λίμπιντο και την υγεία των μυών και των οστών, τα επίπεδα της οποίας φθίνουν συν τω χρόνω. Η μειωμένη τεστοστερόνη θα πλήξει έτσι και τη στύση.

Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε άνδρας εντούτοις, σημειώνει η Δρ Asafu-Adjei, είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι λόγος ντροπής, είναι συχνότερη απ’ όσο συνήθως φανταζόμαστε και μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή αλλά και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

3. Μειωμένη αισθητικότητα

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αφορά κυρίως άνδρες που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και, αν παραμείνει αρρύθμιστος, προκαλεί βλάβες στα περιφερικά αγγεία και νεύρα προκαλώντας μειωμένη αισθητικότητα.

4. Μήπως μίκρυνε;

Τα τελευταία 30 χρόνια, το μέσο μήκος πέους αυξήθηκε κατά 24%. Αυξήσεις όμως παρατηρούνται και στην περιφέρεια μέσης των ανδρών, εκεί που συσσωρεύεται το επικίνδυνο για την υγεία σπλαχνικό λίπος. Μήπως λοιπόν το πέος δεν μίκρυνε αλλά κρύβεται κάτω από την κοιλίτσα; Η απάντηση είναι «σχεδόν ναι», αφού η μειωμένη ελαστικότητα από την ηλικία στον ιστό του πέους μπορεί να φέρει μικρή συρρίκνωση. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευθύνη της κοιλίτσας, σημειώνει η Δρ Asafu-Adjei και προσθέτει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να δώσει τη λύση εν προκειμένω.

5. Αλλαγή σχήματος

Πολλά συμβαίνουν στο πέος στην πορεία των χρόνων και κάποιος μικροτραυματισμός ή μικροαγγειακή βλάβη στο πέος να γίνει αιτία εμφάνισης της νόσου Peyronie. Η πάθηση που είναι γνωστή και ως ινώδης σκλήρυνση του πέους, αφορά τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στον ινώδη χιτώνα του πέους, προκαλώντας του κάμψη ή/και στροφή κατά τη στύση. Αν και η νόσος χαρακτηρίζεται σπάνια, διάφοροι γιατροί και φορείς θεωρούν ότι ο επιπολασμός της υποεκτιμάται, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK) που αναφέρει ότι μπορεί να αφορά 1 στους 10 άνδρες.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top