ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη για την κατάρρευση του ξενοδοχείου Isias στο Αντίγιαμαν

Ξεκίνησε η δίκη για την κατάρρευση του ξενοδοχείου Isias στο Αντίγιαμαν

Αρχισε σήμερα η δίκη στο Αντίγιαμαν των 11 υπόπτων για την κατάρρευση του ξενοδοχείου Isias στον σεισμό πέρυσι τον Φεβρουάριο, που κόστισε τη ζωή σε 72 συνολικά άτομα, οι 35 εκ των οποίων ήταν μέλη της τ/κ αποστολής ομάδας βόλεϊ.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Αχμέτ Μποζκούρτ αρνήθηκε σήμερα το πρωί το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί συκοφαντιών. «Πήρα άδεια από τον δήμο το 1992 για το κτίριο. Προετοιμάσαμε το έργο με βάση τις αντισεισμικές προδιαγραφές. Δεν δέχομαι καμία από τις συκοφαντίες εναντίον μου», ανέφερε ο κ. Μποζκούρτ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν υπήρξαν παράνομες προσθήκες στο ξενοδοχείο που κατέρρευσε τον Φλεβάρη του 2023, στο μεγάλο, αρχικό, σεισμό που είχε ως επίκεντρο το Μάρας της Τουρκίας.

Ο κατηγορούμενος επίσης, επικαλέστηκε το μεγάλο μέγεθος του σεισμού. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι δεν επιχείρησε να κρυφτεί από τις διωκτικές αρχές μετά το μεγάλο σεισμό.

Στη σημερινή ακρόαση παρουσιάστηκε και η σχετική έκθεση του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, οι δικηγόροι των Τουρκοκυπρίων συγγενών των θυμάτων έθεσαν διάφορα ερωτήματα.

Το ενδιαφέρον του τ/κ Τύπου

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος παρακολουθεί από κοντά και με ανταποκριτές που έχουν σταλεί στο Αντίγιαμαν την ιστορική δίκη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι ξεκίνησε στο Αντίγιαμαν της Τουρκίας η δίκη 11 κατηγορούμενων για πρόκληση θανάτου λόγω «αμέλειας εκ προθέσεως» με την κατάρρευση ξενοδοχείου Isias, το οποίο έγινε ο τάφος 72 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και 35 νεαρών Τουρκοκυπρίων αθλητών και καθηγητών, κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Οικογένειες των μαθητών, πολιτικοί και ομάδα νομικών από τα κατεχόμενα μετέβησαν χθες στο Αντίγιαμαν για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Σε δήλωση για το θέμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτή είναι κοινή υπόθεση όλων τους, ότι πονάει η καρδιά των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό που αναμένει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου δήλωσε ότι παρακολουθούν από κοντά τη δίκη «των δολοφόνων των αγγέλων μας στο Αντίγιαμαν». Πρόσθεσε ότι το θέμα παρακολουθεί και ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η «Γιενί Ντουζέν», όπως και το σύνολο του τουρκοκυπριακού Τύπου. Η εφημερίδα γράφει ότι η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου και ότι στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τουρκία συμμετείχαν και «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

Ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι αναμένουν να απονεμηθεί δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι τόσο οι οικογένειες όσο και ολόκληρη η κοινότητα βίωσαν ένα τραύμα, το οποίο θα νιώθουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top