ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός δια της πεπατημένης - Κομματικοί οι διορισμοί

Ανασχηματισμός δια της πεπατημένης - Κομματικοί οι διορισμοί

Όσο και αν προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι το βράδυ της Δευτέρας να λάβουν μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα κριτήρια με τα οποία προχώρησε στους διορισμούς των συγκεκριμένων προσώπων στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το πρωί της ίδιας  μέρας, δεν κατέστη δυνατό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης περιορίστηκε να αναφέρει πως, "αυτούς τους δέκα μήνες έχει παραχθεί πάρα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι στο σύνολο της κυβέρνησης." Συνέχισε λέγοντας πως "εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας, να υλοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό με ένα και μοναδικό στόχο, να αντιμετωπίσουμε τις εύλογες ανησυχίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχει η κυπριακή κοινωνία να αντιμετωπίσει καθημερινά. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι "το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, αυτός είναι ο μοναδικός μας στόχος."

Η ανακοίνωση των νέων υπουργών έρχεται να ανατρέψει τα όσα προεκλογικά δήλωνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για διορισμούς τεχνοκρατών και νέων ανθρώπων στο κυβερνητικό του σχήμα. Κοιτάζοντας με μια πιο  προσεκτική ματιά αυτό το οποίο διαπιστώνει κανείς, είναι η αλλαγή πλεύσης του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος προχώρησε σε διορισμούς με κομματικό χρώμα. Ο Βασίλης Πάλμας προέρχεται από τη ΔΗΠΑ, ο Μιχάλης Δαμιανός είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, η Μαρία Παναγιώτου διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ και η Αντωνία Θεοδοσίου προέρχεται από τους Οικολόγους.

Αυτή η κίνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στέλνει το μήνυμα ότι και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο σε ένα υπουργικό σχήμα αυτό το οποίο πριν από δέκα μήνες φάνταζε ως ένα απομακρυσμένο σενάριο. Αυτό το οποίο σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνεται από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως ο ανασχηματισμός μέσα στους πρώτους δέκα μήνες διακυβέρνησης καταδεικνύει πως οι αρχικές επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν ήταν οι καλύτερες.

Ένα τρίτο στοιχείο που βγαίνει από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες μετά και τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον "Φ" είναι οι διαρροές από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίες έφεραν και την παραίτηση του υφυπουργού έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, Φίλιππου Χατζηζαχαρία. Μάλιστα, υπό τον φόβο και άλλων παραιτήσεων από υπουργούς τους οποίους τα ονόματα βρίσκονταν ψηλά στη λίστα για απομάκρυνσή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδρασε αστραπιαία, προχωρώντας σε ανασχηματισμό.

Δεν γνώριζαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού φαίνεται ότι αιφνιδίασε και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση αφού ενημερώθηκαν λίγο πριν τη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του περιορίστηκε να ξεκαθαρίσει πως οι διορισμοί είναι αποκλειστικό προνόμιο και αποκλειστική απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος σε ερώτηση για το αν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, επανέλαβε πως δεν υπήρχε καμία εμπλοκή του ιδίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν εξήγησε πως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη της συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου.

Τέλος η περίοδος χάριτος

Κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε πως "είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια κυβερνητική κρίση που δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" και συνέχισε λέγοντας ότι "το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε για όλους μας."

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μεταξύ άλλων ανέφερε πως, "έγινε μεγάλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξαγγέλλει και να συζητά και να κάνει ανασχηματισμό, αποτελεί έκφραση και της μεγάλης απογοήτευσης που προκάλεσαν οι πρώτοι μήνες. Δεν έφερε ούτε νέο πνεύμα, ούτε νέο αέρα."

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top