ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγγελος Χατζηχαραλάμπους: «Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της επαρχίας Λάρνακας»

Άγγελος Χατζηχαραλάμπους: «Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της επαρχίας Λάρνακας»

Τους στόχους και τις επιδιώξεις του εάν εκλεγεί Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑ) ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο THEMAonline, ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. Αφότου ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) εξασφάλισε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ και μέχρι στιγμής δεν έχει ανθυποψήφιο.

Σημειώνοντας πως δεν είναι πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης, ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος έχει διοριστεί ως Διαχειριστής Έργου (Project Manager) για υλοποίηση της

Μεταρρύθμισης της Τ.Α και σύσταση του νέου Επαρχιακού Οργανισμού

Αυτοδιοίκησης, ανέφερε πως υπέβαλε υποψηφιότητα έπειτα από προτροπή φιλικών του προσώπων, που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Υπέδειξε δε πως δεν έθεσε ως προϋπόθεση τη στήριξη από κάποιο κόμμα για να είναι υποψήφιος και σημείωσε πως επιθυμία του είναι η στήριξη της κοινωνίας κι αν είναι δυνατόν η επίσημη στήριξη όλων των κομμάτων.

«Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης μπορεί ν’ αποδώσει καλύτερα με τη στήριξη των κομμάτων» είπε, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι ο νέος Οργανισμός να λειτουργήσει με γνώμονα το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά «κυρίως των ανθρώπων της, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς καθυστέρηση και γραφειοκρατία».

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος;

Ως διαχειριστής του Επαρχιακού Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου έχω άμεση ανάμειξη στο κεφάλαιο Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τη διαδικασία από τον σχεδιασμό, την ψήφιση της νομοθεσίας και την πορεία μέχρι σήμερα και πιστεύω σε αυτήν την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, ως Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ έχω καθημερινή επαφή με τα θέματα που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας. Γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις προοπτικές της επαρχίας μας. Πιστεύω ότι με την εμπειρία, την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, την επιμονή και την υπομονή μπορούμε με συλλογική προσπάθεια ν’ ανταποκριθούμε.

Είστε πολιτικός ή τεχνοκράτης;

Αυτό που λέγεται ιδιαίτερα στις μέρες μας ότι «εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης», θεωρώ πως στην περίπτωση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει ν’ αποτελεί απλώς ένα σύνθημα, αλλά προϋπόθεση. Αν κάποιος διαβάσει τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του προέδρου εύκολα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα. Χρειάζεται να έχεις την απαραίτητη εμπειρία και γνώση γι’ αυτήν τη θέση.

Σίγουρα δεν είμαι πολιτικός, παρόλο που παρακολουθώ τις εξελίξεις. Έχω άποψη και αγωνιώ για το μέλλον της πατρίδας μας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Δεν θα έβλεπα όμως τον εαυτό μου υποψήφιο σε βουλευτικές, ευρωεκλογές ή άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η λογική πίσω από την εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης είναι ο σεβασμός απέναντι στην κοινωνία. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα είναι, εκ του αποτελέσματος, αποδεκτό από την πλατιά μάζα που το ψήφισε λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για να διαχειριστεί ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ταυτόχρονα, αφού θα έχει τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας θα μπορεί να παράξει έργο, να λάβει αποφάσεις, να συνεργαστεί, ν’ αναζητήσει την ενότητα και την πρόοδο, αλλά και ν’ αναλάβει την ευθύνη.

Είχατε οποιεσδήποτε συνεννοήσεις με τα κόμματα πριν ανακοινώσετε την υποψηφιότητα σας;

Διατηρώ φιλικές επαφές με πρόσωπα από όλους τους κομματικούς χώρους. Η αλήθεια είναι πως η προτροπή να κατέλθω στις εκλογές προήλθε από πρόσωπα, που θα έλεγα πως είναι πολιτικά ενταγμένα σε διαφορετικές επάλξεις. Αυτό που μέτρησε περισσότερο για μένα ήταν η άποψη προσώπων, που διαχρονικά υπηρετούν και προσφέρουν στη Λάρνακα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν έθεσα ως προϋπόθεση τη στήριξη από κάποιο κόμμα για να είμαι υποψήφιος.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα ήθελα τη στήριξη της κοινωνίας και αν είναι δυνατόν και την επίσημη στήριξη όλων των κομμάτων. Για να πετύχουμε στη Μεταρρύθμιση χρειάζεται να εργαστούμε συλλογικά χωρίς αποκλεισμούς. Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης μπορεί ν’ αποδώσει καλύτερα με τη στήριξη των κομμάτων.

Καθημερινά έρχομαι σ’ επαφή με αρκετό κόσμο. Αυτό που χρειάζεται τώρα να πράξουμε όλοι εμπλεκόμενοι στο κεφάλαιο της Αυτοδιοίκησης είναι να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις αλλαγές. Το ζήτημα της ενημέρωσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι αλλάζει στην καθημερινότητα και τη ζωή του, σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει αλλά και τις απαιτήσεις που θα μπορεί να έχει από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχετε μιλήσει με τις ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ μετά τις πρόσφατες αποφάσεις τους;

Πρόθεση μου, πέραν από τις επαφές που πραγματοποιώ καθημερινά με πολίτες και οργανωμένα σύνολα, είναι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των συλλογικών οργάνων των κομμάτων, να ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους. Θα παρουσιάσω τις προτάσεις και τις σκέψεις μου. Ως άνθρωπος πιστεύω στον διάλογο και στην εποικοδομητική συνεργασία.

Έχετε καταρτίσει τις προτάσεις σας; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε;

Έχουμε ξεκινήσει με τους συνεργάτες μου την εργασία συγκρότησης των προεκλογικών μου προτάσεων, που θα κατατεθούν επίσημα το επόμενο διάστημα. Επιθυμία μου είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέσα από τις καθημερινές επαφές με την κοινωνία. Βεβαίως και μέσα από τον διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα μου, να με ακούσουν, να τους ακούσω και να συνδιαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και λύσεις, που θα είναι εφαρμόσιμες. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν έχουν χώρο ούτε οι λαϊκισμοί, ούτε οι κούφιες υποσχέσεις. Αυτό που προτείνουμε θέλω να είναι και θα είναι εφικτό.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου, αποτελεσματικού, σωστά δομημένου και στελεχωμένου οργανισμού, που να έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, βαρύτητα και αξιοπιστία προσφέροντας απρόσκοπτα ποιοτικές υπηρεσίες Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Διαχείρισης όμβριων υδάτων, Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Αδειοδότησης της ανάπτυξης της επαρχίας Λάρνακας.

Ο νέος οργανισμός πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες, χωρίς καθυστέρηση και γραφειοκρατία. Με υπεύθυνη διαχείριση, εξοικονόμηση και οικονομίες κλίμακας, ο οργανισμός θα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών με πιο αποδοτικό τρόπο, συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Πιστεύετε ότι η Μεταρρύθμιση της Τ.Α θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας;

Αν η Μεταρρύθμιση δεν λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας, τότε σημαίνει πως απέτυχε. Απώτερος στόχος, όμως, είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η απλοποίηση των διαδικασιών. Η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια στη προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, με οδηγεί στο συμπέρασμα πως οδεύουμε προς μια θετική εξέλιξη, με σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να διαχειριστούμε.

Το βιογραφικό του Άγγελου Χατζηχαραλάμπους:

Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 4 Ιουνίου 1971. Γονείς του ο Χαράλαμπος και η Παναγιώτα Χατζηχαραλάμπους και οι δύο καθηγητές στο επάγγελμα. Είναι απόφοιτος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Είναι κάτοχος των εξής τίτλων σπουδών:

-ΜΒΑ – Master in Business Administration (Kingston University London) with Merit

-MSc – Master in Science – Information Engineering (City University London) with Distinction

-BEng- Bachelor in Engineering – Electrical and Electronic Engineering (City University London) –

Degree 1st class honors.

Το 1995 προσλήφθηκε στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) στη θέση του Τεχνικού Ηλεκτρολογίας. Ακολούθως ανέλαβε τις θέσεις του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Προϊστάμενου του Τμήματος Λειτουργίας και Συντήρησης. Το 2018 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ.

Είναι μέλος στην Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ) και στο EurEU (The European Federation of National Associations of Water Services). Διοριζόμενος το 2022, από το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο Λάρνακας (ΠΣΣ) και την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή (ΚΣΕ) ανέλαβε καθήκοντα Διαχειριστή Έργου (Project Manager), αναφορικά με υλοποίηση της Μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύστασης του νέου Επαρχιακού Οργανισμού

Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, διορίστηκε στην ομάδα που συστάθηκε κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας για τα αστικά λύματα, ως εκπρόσωπος των Συμβουλίων Αποχέτευσης παγκύπρια. Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους είναι νυμφευμένος με τη Λίζα Παπαζαχαρίου, διευθυντικό στέλεχος τραπεζικού οργανισμού και έχουν ένα γιο τον Χαράλαμπο, ο οποίος είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top