ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Δημοσιοποιείται τον Μάιο η Στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση

ΠτΔ: Δημοσιοποιείται τον Μάιο η Στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση

Δημοσιοποιείται το αργότερο μέχρι τον Μάιο η ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδοσίας του κτηρίου της πρυτανείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό, σε «Κτήριο Πρυτανείας Χριστόδουλος Σώζος» και την κατάθεση θεμέλιου λίθου του κτηρίου εργαστηρίων τμήματος καλών τεχνών στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η ουσιαστική στήριξη του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελεί στρατηγικό σκοπό της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «ως Κυβέρνηση επενδύουμε στην ποιοτική εκπαίδευση, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιήσουμε – το αργότερο μέχρι τον Μάιο - και τη Στρατηγική μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης». Ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό έγινε πολύ πρόσφατα σχετική σύσκεψη στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο προσανατολισμός ενός κράτους στην παιδεία και στους νέους αποτελεί την πιο ουσιαστική επένδυση για την ευημερία του τόπου λέγοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτό έχουμε θέσει τον Πυλώνα ‘Άνθρωπος’ ως βασική συνιστώσα του προγράμματος μας για την παιδεία, στοχεύοντας σε μία ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και προαγωγή του πολιτισμού για τους πολίτες του αύριο».

Ανέφερε ότι ανάμεσα στις εμβληματικές δράσεις του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το 2024 έχει ενταχθεί η δράση για «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αγγίξουν και το θέμα της αγγλικής γλώσσας γιατί είναι σημαντικό, όπως είπε, να προσελκυσθούν και φοιτητές από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη γενικότερα και τον ανταγωνισμό που υπάρχει.

Παράλληλα, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τέθηκαν και άλλοι συγκεκριμένοι στόχοι για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου όπως η διασύνδεση της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σημειώνοντας ότι το ΤΕΠΑΚ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Ανέφερε ότι στόχος είναι επίσης και η προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ως ένα ποιοτικό και ελκυστικό διεθνή ακαδημαϊκό προορισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.

Μιλώντας για την απόφαση για σύνδεση του ονόματος του Χριστόδουλου Σώζου με το κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς του αείμνηστου Δημάρχου προς την αγαπημένη του πόλη, αλλά και τον τόπο ευρύτερα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε εκτενώς για τον βίο και το έργο του Χριστόδουλου Σώζου, λέγοντας ότι το όνομα του, οι αρχές και οι αξίες, με τις οποίες πορεύτηκε στη ζωή του, ανάμεσα σε άλλα, θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη φοιτητική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για όλους όσοι συνδέονται με το ΤΕΠΑΚ.

Δήλωσε ότι το ΤΕΠΑΚ συνεχίζει να επεκτείνεται, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται και σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του Πανεπιστημίου εντάσσεται και η ανέγερση του Κτηρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών.

Εξήγησε ότι με το νέο κτήριο θα υπάρχει επαρκής χώρος για τη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα, όπως οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, η φωτογραφία και η γλυπτική.

Επίσης, συνέχισε, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους, αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις μιας συνεχώς ραγδαίας εξελισσόμενης κοινωνίας στη βάση της πράσινης και της ψηφιακής ανάπτυξης που αποτελεί το μέλλον, αλλά και ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί από όλους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο κτήριο θα συμβάλει κομβικά στην ανάπτυξη του Τμήματος Καλών Τεχνών και θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του κλάδου να δημιουργήσουν καινοτόμα έργα στον τομέα τους.

Ανέφερε ότι η Πολιτεία στηρίζει τις προσπάθειες του ΤΕΠΑΚ για την περαιτέρω ανάπτυξή του προσθέτοντας ότι «θεωρούμε καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή, την επέκτασή του εκτός Λεμεσού με την ίδρυση της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο αλλά και την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών και άλλων έργων στην περιοχή "Βερεγγάρια" στα Κάτω Πολεμίδια».

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή γίνεται εσωτερική μελέτη για υλοποίηση της απόφασης για επέκταση του ΤΕΠΑΚ και στη Λάρνακα εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2024 θα αρχίσει η υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top