ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτοχοι αξιόγραφων: «Αδιάφορος ο Αναστασιάδης, Ομήρου, Ιωνάς και κόμματα»

Κάτοχοι αξιόγραφων:  «Αδιάφορος ο Αναστασιάδης, Ομήρου, Ιωνάς και κόμματα»

Δύο ελεγκτικούς οίκους, την PriceWaterhouseCoopers (PWC) και την Grant Τhornton, κατήγγειλε για παραπλάνηση γύρω από την οικονομική κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας, σήμερα, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος κατηγόρησε για αδιαφορία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης εξήγγειλε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου για λήψη αποφάσεων στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στη συνέντευξη, κ. Μαυροβουνιώτης κατάγγειλε αρχικά την PWC και την Grant Thornton ότι με διάφορες πράξεις και παραλείψεις τους, που αντίκεινται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, παραπλάνησαν τους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων, τους επενδυτές και τους μετόχους για την οικονομική κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας, εγκρίνοντας με την υπογραφή τους, τους λογαριασμούς στις ετήσιες εκθέσεις της και τα ενημερωτικά της δελτία.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης επικαλέστηκε πόρισμα άλλου διεθνούς και ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου με έδρα το Λονδίνο, στον οποίο προσέφυγε ο Σύνδεσμος μέσω των ορκωτών λογιστών που διόρισε για να ερευνήσουν το θέμα ζητώντας γνωμάτευση, και ανέφερε ότι “οι λογαριασμοί της Λαϊκής και τα ενημερωτικά δελτία που υπέγραφαν οι PWC και οι Grant Thornton δεν έδιναν την ακριβή εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων και της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμπιστευθούμε όσα δημοσίως ανακοινώνονταν για την ευρωστία της Λαϊκής και να μεταφέρουμε σ’ αυτήν τις καταθέσεις μας, τις οποίες η τράπεζα αργότερα – παραπλανώντας μας για δεύτερη φορά – τις μετέτρεψε σε αξιόγραφα”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των υπευθύνων της οικονομικής καταστροφής αλλά και κατά της πολιτείας. Ο κ. Μαυροβουνιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την έως τώρα στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, αφού, όπως υποστήριξε, δεν υλοποίησε τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του όσον αφορά τα αξιόγραφα και τα δάνεια που εξασφαλίζονται με αυτά. Επιπρόσθετα, είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τους ενημέρωσε ούτε για όσα τους υποσχέθηκε στις 27 του Απρίλη σχετικά με το συμψηφισμό των δανείων.

Μεγάλη ευθύνη επιρρίπτει ο Σύνδεσμος και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος “εμπαίζει”, όπως είπε, τους κατόχους αξιογράφων, “άλλοτε υποσχόμενος διαιτησίες, άλλοτε ομαδοποίηση δικών, άλλοτε δωρεάν νομική αρωγή, άλλοτε διορισμό δικαστών που θα εκδικάζουν αποκλειστικά θέματα αξιογράφων”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης κατηγόρησε και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αρνείται να επιβεβαιώσει ότι η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες για αγορά δικών τους κεφαλαιακών μέσων (αξιογράφων, χρεογράφων, μετοχών κλπ) είναι παράνομη, και οι σχετικές πράξεις άκυρες.

Πρόσθεσε πως ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε ότι έκαμε λάθος στο θέμα των αξιογράφων γιατί παραπλανήθηκε από συγκεκριμένο στέλεχος της τράπεζας του που είχε ετοιμάσει έκθεση μετά από έρευνα για την πώληση των αξιογράφων, παραπληροφορώντας τον ότι δεν βρήκε οτιδήποτε μεμπτό.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και σε πολιτικά κόμματα. Όπως είπε, ο κ. Νεοφύτου δεσμεύτηκε να προσεγγίσει διακριτικά την Τράπεζα Κύπρου για το θέμα του συμψηφισμού των δανείων και δεν έκαμε απολύτως τίποτε, παρόλο που ο Σύνδεσμος, όπως είπε, του υπενθυμίζει συνεχώς τις υποσχέσεις του.

Τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους, όπως δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “άλλα ουδέν ενδιαφέρον επιδεικνύουν για επίλυση των προβλημάτων μας, και άλλα με ασπόνδυλες, πρόσκαιρες και ενίοτε δημαγωγικές δηλώσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι μας συμπαραστέκονται. Τα περισσότερα περί άλλα τυρβάζουν”.

Ο κ. Μαυροβουβιώτης ανέφερε επίσης ότι “ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε ευθαρσώς από την Τράπεζα Κύπρου το Μάιο του 2015 να προχωρήσει σε συμψηφισμό των δανείων, απειλώντας ότι αν σε ένα μήνα η Τράπεζα δεν προχωρούσε σε συμψηφισμό, θα ετοίμαζε νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος έδωσε εντολή σε στενό του συνεργάτη να ετοιμάσει πρόταση νόμου που να επιβάλλει τον συμψηφισμό, αλλά ακόμη τίποτε δεν έγινε”.

Όσον αφορά την Αρχή Εξυγίανσης, ο κ. Μαυροβουνιώτης κατήγγειλε ότι επιμόνως αρνείται είτε να μεταφέρει τα αξιόγραφα της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, είτε να διατάξει επιστροφή των δανείων στη Λαϊκή για να συμψηφιστούν.

Επίσης, ο Σύνδεσμος μέσω του Προέδρου του κατήγγειλε τον Γενικό Εισαγγελέα επειδή, όπως είπε, παρ` όλες τις διαβεβαιώσεις που έδωσε δεν διευθέτησε συνάντηση των κατόχων με τους αστυνομικούς ανακριτές για αλληλοενημέρωση, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να προέρχεται μόνο μέσω των ΜΜΕ καθώς και την Τράπεζα Κύπρου “η οποία με διάφορες αλχημείες προσπαθεί να πείσει τα μέλη του να διευθετήσουν τα δάνειά τους που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, υποσχόμενη σεβαστό κούρεμα των δανείων, μεταξύ των οποίων και δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αξιογράφων”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των αυτοκτονιών μελών του Συνδέσμου, το οποίο τελευταίως πήρε ανησυχητικές διαστάσεις και ζήτησε τη βοήθεια των ιατρικών υπηρεσιών του κράτους για ψυχολογική στήριξή τους.

Καταλήγοντας, είπε ότι ο Σύνδεσμος δίνει πίστωση χρόνου λίγων μόνο ημερών μετά τις σημερινές καταγγελίες, “ελπίζοντας ότι αυτοί που μας αγνοούν θα συνετιστούν. Αν συνεχίσουν την παρελκυστική τους πολιτική θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Τέλος, είπε πως το ΔΣ του Συνδέσμου θα πάρει σύντομα αποφάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσεις προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί στη Χοιροκοιτία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top