Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν από πράξεις Γενοκτονίας

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν από πράξεις Γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάτι που ζήτησε το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι προστατεύονται από τη Σύμβαση για τη γενοκτονία.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα στη βάση της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζει και το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας

Το δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης να προκληθεί «μη αναστρέψιμη ζημία, η οποία θα πλήξει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Joan Donahue δήλωσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η στρατιωτική δράση του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε «πολλές καταστροφές, πολλές δολοφονίες, μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής στη Νέα Υόρκη: Επίσημη ανακοίνωση για «ακόμη μία άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό»

Πενταμερής στη Νέα Υόρκη: Επίσημη ανακοίνωση για «ακόμη μία άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό»

Την άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στις 16 και 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προσφέρει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο.