ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν από πράξεις Γενοκτονίας

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν από πράξεις Γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάτι που ζήτησε το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι προστατεύονται από τη Σύμβαση για τη γενοκτονία.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα στη βάση της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζει και το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας

Το δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης να προκληθεί «μη αναστρέψιμη ζημία, η οποία θα πλήξει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Joan Donahue δήλωσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η στρατιωτική δράση του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε «πολλές καταστροφές, πολλές δολοφονίες, μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό».

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top