ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠτΔ: Δέσμευση της Κυβέρνησης για περαιτέρω προώθηση κυπριακής ναυτιλίας

ΠτΔ: Δέσμευση της Κυβέρνησης για περαιτέρω προώθηση κυπριακής ναυτιλίας

Τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ανάληψη αποφασιστικών δράσεων με στόχο την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού κλάδου συνολικά, διατύπωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Λευκωσία για την 35η επέτειο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως μέσα από προορατικά μέτρα, συνεχείς διαβουλεύσεις, αντιμετώπιση επίμονων προκλήσεων και την ευελιξία προς εκμετάλλευση των ευκαιριών, η Κυβέρνηση θέτει τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον για το κυπριακό νηολόγιο και την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, υπενθυμίζοντας στο πλαίσιο αυτό και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση δύο συμβουλευτικών επιτροπών οι οποίες θα συνεργάζονται στενά με το Υφυπουργείο και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως από την ίδρυσή του το 1989, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Κυβέρνησης στις στοχευμένες προσπάθειες να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένα σύγχρονο, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικό ναυτιλιακό σύμπλεγμα που αντέχει στις δοκιμασίες του χρόνου και στις προκλήσεις που έχουν αγγίξει την παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή.

Ο ΠτΔ τόνισε ότι η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα και ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της χώρας μας, με σημαντικές και απτές δυνατότητες ανάπτυξης, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο ανθεκτικός τομέας έχει επιδείξει σταθερή ανάπτυξη και η Κύπρος έχει εξελιχτεί σε εξέχον ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως κατέχοντας περήφανα τη θέση του ενδέκατου μεγαλύτερου εμπορικού στόλου παγκοσμίως και του τρίτου μεγαλύτερου στόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη θέση του μεγαλύτερου κέντρου διαχείρισης πλοίων της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και πως ολόκληρος ο ναυτιλιακός κλάδος έχει ξεκινήσει ένα βαθύ ταξίδι αλλαγής, που ορίζεται από δύο μετασχηματιστικές προκλήσεις, την αυτοματοποίηση και την απαλλαγή από τον άνθρακα. «Η εισαγωγή καθαρότερων τεχνολογιών και εναλλακτικών καυσίμων για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα των βιομηχανιών, σε συνδυασμό με την ευρεία υιοθέτηση της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού, αλλάζουν κάθε πτυχή των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τόσο τεράστιες δυνατότητες όσο και περίπλοκες προκλήσεις» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι για την επιτυχή πλοήγηση αυτής της αλλαγής, είναι ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία να αγκαλιάσει προληπτικά και να ενσωματώσει αυτές τις εξελίξεις στους στόλους της.

Αυτό, όπως πρόσθεσε, ξεκινά με τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων σκαφών με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών μηχανισμών και επεκτείνεται στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση νέων καινοτόμων, υπερσύγχρονων πλοίων εξοπλισμένων με τεχνολογίες αιχμής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης πως ένα αναπόσπαστο μέρος αυτής της αλλαγής περιλαμβάνει την επένδυση σε ένα εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και καλά εκπαιδευμένο. «Αυτό το εργατικό δυναμικό» εξήγησε, «θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στην κατασκευή και συντήρηση αυτών των τεχνολογικά προηγμένων σκαφών αλλά και στην πλοήγησή τους προς νέους ορίζοντες ευκαιριών».

Σημείωσε ακολούθως πως οι στόχοι της κυπριακής ναυτιλίας πρέπει ακριβώς να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ευκαιριών.

«Οι συλλογικές μας προσπάθειες θα περιστρέφονται γύρω από την προώθηση μιας απρόσκοπτης μετάβασης προς ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, βιωσιμότητα και ευημερία για ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία» είπε, εξηγώντας πως η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του να μην εφησυχάζουμε με την τρέχουσα θετική κατάσταση πραγμάτων, παραμένει σε εγρήγορση και προορατική και δεσμεύεται να λάβει αποφασιστικές ενέργειες με στόχο την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού κλάδου συνολικά.

«Μέσα από προορατικά μέτρα, συνεχείς διαβουλεύσεις, αντιμετώπιση επίμονων προκλήσεων και την ευελιξία να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες, θέτουμε τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον για το κυπριακό νηολόγιο και την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία» επεσήμανε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η διασφάλιση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας όσο και της οικολογικής ευθύνης δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά «μια ευθύνη που φέρουμε για το μέλλον του κλάδου, μια ευθύνη που απαιτεί προνοητική σκέψη, συνεργασία και δέσμευση για πλοήγηση σε αυτές τις θάλασσες αλλαγών».

Ανέφερε ακολούθως ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του ΚΝΕ αντανακλά αυτή τη διάσταση, τη σημασία που αποδίδουν τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στη ναυτιλία συνολικά, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η υποστήριξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά στόχος είναι να ενισχυθεί με συγκεκριμένες ενέργειες ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου διαλόγου με το ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠτΔ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε πρόσφατα ένα αποφασιστικό βήμα προόδου με τη σύσταση δύο συμβουλευτικών επιτροπών οι οποίες θα συνεργάζονται στενά και με συνέπεια με το Υφυπουργείο και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας. «Μέσα από έναν δομημένο και συνεχή διάλογο, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να αγωνιστούμε συλλογικά προς τον κοινό στόχο της ανάτασης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και ολόκληρου του ναυτιλιακού συμπλέγματος» τόνισε ο ΠτΔ..

Υπενθύμισε ακόμη πως στο πλαίσιο της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη και της προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού συμπλέγματος άνοιξε πρόσφατα το ναυτιλιακό κέντρο μιας στάσης, το οποίο πρόκειται, όπως εξήγησε για μια υποδομή σχεδιασμένη να συγκεντρώσει όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με τη ναυτιλία από κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υπό τη δικαιοδοσία του κράτους, προκειμένου να ανταποκριθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια παρέχοντας διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες ανάγκες του ναυτιλιακού κλάδου.

Υπέδειξε παράλληλα πως η εφαρμογή του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην επιτάχυνση της σύστασης και εγγραφής πλοιοκτητών εταιρειών με κυπριακά πλοία στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τα μέλη της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εργαστεί σε πλήρη συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση του βιώσιμου μέλλοντος της κυπριακής ναυτιλίας και τόνισε πως η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια εμβληματική βιομηχανία για την Κύπρο και με υπερηφάνεια ανεβάζει μέσα από τα επιτεύγματά της τη χώρα μας στο σύνολό της.

«Ως εκ τούτου .. χαίρει της φήμης ότι είναι ισχυρό εθνικό κεφάλαιο για την κυπριακή οικονομία» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι στη βάση αυτής της διαπίστωσης η Κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με το ΚΝΕ, μέσω όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών, για θέματα που επηρεάζουν την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία έτσι ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία.

Καταλήγοντας ο ΠτΔ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ειλικρινή του εκτίμηση στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του για την αταλάντευτη και ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εξαιρετική συνεργασία και η ισχυρή σχέση μεταξύ της Κυβέρνησης και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου θα συνεχιστούν, ανοίγοντας το δρόμο για συνεχή επιτεύγματα και ένα πολλά υποσχόμενο, βιώσιμο μέλλον.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα το πρώτο πόρισμα του Ιράν για το ελικόπτερο του Ραϊσί - «Δεν βρέθηκαν σφαίρες»

Πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα επηρεάζει την Κύπρο μαζί με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Πώς πρέπει να συμπληρώσεις την φορολογική σου δήλωση - Αναλυτικά η διαδικασία και όσα πρέπει να ξέρεις

Καλά κρατεί η αισχροκέρδεια: Τιμές προϊόντων έχουν αύξηση μέχρι και… 170% - Τι ισχύει με τα καύσιμαΈβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

Έβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

17 ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ οι ψηφοφόροι αναμένουν να ακούσουν κάτι ουσιαστικό από τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές, αυτό το οποίο εισπράττουν είναι απλά ένα κλίμα τοξικό, με στόχο τον εντυπωσιασμό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top